Cunda adasında gezilecek yerler

Cunda’da Gezilecek Yerler

Cunda adasında gezilecek yerler
Cunda’da Gezilecek Yerler

Cunda’da gezilecek yerler arasında öyle renkli, öyle kültür kokan mekanlar var ki biz yazarken, gezerken, okurken bu an hiç bitmesin istedik. Bir de gördük ki diğer Cunda Gezi Rehberi yazan bloglar bazı gezilecek yerleri es geçmiş; oh dedik, milim milim gezdiğimiz adayı, keşfetmeyi sevenler için şöyle tatlı tatlı tüm güzellikleriyle bi’ anlatalım.

Cunda Adası Gezilecek Yerler Listesi

1 günlüğüne gelenler için de görülmesi gereken en güzel yerlerin listesini oluşturalım, tüm gezginleri mutlu edip oturalım. Bu mottoyla da Cunda Adasında Gezilecek Yerler yazısından ziyade başlı başına bir gezi rehberi hazırladık. O yüzden yazıda sizi bekleyen başlıklara, hemen üstüne tıklayarak hızla ulaşabilirsiniz:

1. Cunda Adası Nerede
2. Cunda’da Gezilecek Yerler
3. Cunda Plajları
4. Cunda Yemekleri
5. Cunda Meyhaneleri
6. Cunda Adasında Kalınacak Yerler
7. Cunda Adasında Fotoğraf Çekilecek Yerler
8. Cunda Adası Gezilecek Yerler Haritası

1. Cunda Adası Nerede

Cunda Adası Plajları
Cunda Adası Nerede

Cunda Adası, Balıkesir ilinin Ayvalık ilçesinde yer alan, Ayvalık’a çok yakın bir konumda bulunan güzel bir Ege Adası’dır. Ayvalık ilçesinin çevresinde 24 adet irili ufaklı Ayvalık Adası bulunur. Cunda Adası bu 24 ada içerisinde, insan yerleşimine izin verilen tek adadır.

Cunda Adası’nın İsmi Nereden Gelir?

Rivayet odur ki, antik dönemde bölgeye gelen insanlar tüm adaları tek tek gezmiş, her adada aynı tür otların yetiştiğini görmüş ancak Cunda’da onlarca farklı türde bitkinin olduğunu ve çoğu bitkiden güzel kokular yayıldığını fark etmiştir. Bunun üzerine Cunda’ya yerleşmeye karar veren bu insanlar adaya Kokulu Ada ismini vermiştir.

Ada, tarihte hiçbir zaman popüler bir destinasyon olmasa da günümüzde turist ve gezginler tarafından en çok ziyaret edilen Ege Tatil Beldeleri arasında yer aldığı için Cunda’da Gezilecek Yerler yazımızın da ortaya çıkmasına sebep oldu. Peki Cunda Adasına nasıl gidilir?

Cunda Adasına Nasıl Gidilir?

Cunda Adası ile Ayvalık ilçe merkezi arasında Türkiye’nin ilk boğaz köprüsü yer almaktadır. Ayvalık’tan adaya köprüyü kullanarak arabayla geçmek 4 dakika, yürüyerek geçmek 15 dakika sürmektedir. Dolayısıyla Cunda Adasına gitmek için arabalı feribot kullanmaya gerek yoktur. Zaten arabalı feribot hattı da yoktur.

Cunda Adasına Minibüs ve Deniz Motoru ile Ulaşım

Adaya Ayvalık Merkez’den ulaşmak için günün her saati kalkan ve Cunda ile Ayvalık arasında sefer yapan minibüsler kullanılabilir. Ayrıca, Ayvalık’tan Cunda’ya ve Cunda’dan Ayvalık’a karşılıklı olarak deniz motoru seferleri düzenlenmektedir. Bu seferler de her yarım saatte bir hareket etmektedir. Dolayısıyla Cunda Adasına ulaşım son derece kolaydır.
Cunda Adası nerede sorusunu yanıtladığımıza göre gelelim birbirinden güzel maddeleriyle Cunda gezilecek yerler listemize:

2. Cunda’da Gezilecek Yerler

Cunda Restaurant
Cunda’da Gezilecek Yerler

Cunda Adasında gezilecek yerler ile ilgili internetin en kapsamlı listesini vermeden önce kısaca adanın durumundan bahsedelim: Kurtuluş Savaşı döneminde silahlı mücadeleye başlayan ilk birliğin Yarbay’ı Ali Çetinkaya anısına adaya resmi olarak Alibey Adası ismi verilmiştir. Bugün ada, hem Alibey Adası hem de Cunda Adası isimleriyle anılmaktadır.

Adanın Konjektörü

Savaş sonrası imzalanan mübadele anlaşması ile adadaki Rumlar Yunan Adalarına, özellikle Girit ve Midilli adalarındaki Türkler ise Cunda Adasına yerleştirilmiştir. Cunda’da gezilecek yerler incelenirken bu bilgileri bilmekte fayda vardır. Çünkü adadaki birçok eser Rumlar tarafından adaya kazandırılmış ve daha sonra Türkler tarafından restore edilmiştir.

Cunda Adasının Durumu

Adada terk edilmiş Rum Köyleri de bulunmaktadır. Cunda Adası öylesine mükemmel doğal güzellikleri ve tarihi yapıları barındırır ki 1976 yılında sit alanı ilan edilmiş ve tüm ada koruma altına alınmıştır. Bu yüzden, özellikle Cunda Adasında kamp yapmak isteyenlerin bilmesi gerekir ki adanın herhangi bir yerinde ateş yakmak yasaktır. İzinsiz çadır kurmak ve mangal yapmak da aynı şekilde yasaklanmıştır.

Cunda Adası Gezi Yazıları İle İlgili Minik Bir Eleştiri

Gelelim Rumlar ve Türkler tarafından adaya kazandırılan eserlere ve adanın doğal güzelliklerini de içeren renkli resimli Cunda Gezilecek Yerler listemize. Bizim sayfamızı ziyaret edip bizim listemizi değerlendirdiğiniz için çok teşekkür ederiz. Malesef severek takip ettiğimiz gezi blogları bile Cunda’yı yeteri kadar gezemediği ya da adaya hiç gelmeden gezilecek yerler listesi hazırlamaya kalktığı için çoğu güzel gezi noktasını atlamışlar. Bu liste, en tatlı ve en kapsamlı liste olarak dileriz beğeninizi kazanır.

Cunda Rahmi Koç Müzesi

Cunda Gezilecek Yerler
Cunda Gezi Rehberi

Cunda Adasında gezerken en dikkat çeken unsurlardan biri adada harabe halinde ya da çok kötü durumda bulunan Rum yapılarının ünlü Türk İş İnsanları ya da şirketleri tarafından alınarak restore edilmesi ve kullanıma sunulması oldu. İşte bu yapılardan birisi de Taksiyarhis Kilisesi. 1873’de yapılan tarihi kilise, 1944 yılında yaşanan depremde gördüğü büyük hasardan sonra atıl hale gelmişti. 2012’de Rahmi Koç Müzecilik ve Kültür Vakfı tarafından kiralanan bu tarihi yer, 2 yıllık resterasyon çalışmasının ardından Cunda’ya harika bir müze olarak yeniden kazandırıldı.

Cunda Rahmi Koç Müzesinde Neler Var?

Ankara ve İstanbul’da Rahmi Koç Müzesini gezenler bilir; rengarenk parçaların, birbirinden değerli eserlerin çok güzel bir şekilde sergilendiği harika müzelere imza atar bu vakıf. İşte Cunda Gezilecek Yerler listemizdeki bu müze de aynı güzellikle tasarlanmış.

Müzenin üst katı tamamen oyuncaklara ayrılmış durumda. Çocukla seyahat eden aileler için son derece güzel bir atmosfer söz konusu. Alt katında ise kilisenin tarihi sembolleri ve simgeleri arasında Endüstri Devri öncesi ve sonrasına ait birçok eser yerleştirilmiş. Bu eserlerin arasında Rahmi Koç Müzelerinde bir klasik haline gelen otomobiller, faytonlar, ulaşım araçlarının maketleri, astronomi ürünleri gibi çeşit çeşit güzellik bulunuyor.

Cunda Rahmi Koç Müzesi Giriş Saati ve Giriş Ücreti

Müze, 1 Nisan – 30 Eylül tarihleri arasında sabah saat 10.00’dan 19.00’a kadar, diğer dönemlerde ise akşam 17.00’a kadar açık. Son derece ucuz bir ücretlendirme ile ziyaretçilerini bekleyen müze yetişkinler için 7, öğrenciler için ise sadece 3 tl. 
Telefon: 0266 327 2734 – 0266 327 2774

Aşıklar Tepesi

Cunda'da Gezilecek Yerler
Cunda Gezilecek Yerler

Cunda Adasını en güzel açıdan gören en panaromik tepe, Cunda Aşıklar Tepesi. Bir tarafı minik Hasır Adası, Patricia Koyu, diğer tarafı Şeytan Sofrası, Ayvalık civarları. Her yanı alabildiğine mavi, alabildiğine yeşil. Cunda’ya gelmişken bu mükemmelliğin içerisinde Aşıklar Tepesinin üzerinde mutlaka ada doyasıya seyredilmeli.

Aşıklar Tepesinde Ne Var?

Aşıklar Tepesi öyle boş bir tepe değil. Harika bir yel değirmeni yer alıyor bu tepenin üstünde. Öyle bir değirmen ki bu, adanın neresinden bakarsanız bakın görülebiliyor. Değirmenin altında bir kahve var. Daha doğrusu şimdiki moda ismiyle bir kafe. Burada Cunda’nın Marina alanına doğru oturup keyifli bir kahve içilebilir. Değirmenin yanında yer alan muhteşem Sevim ve Necdet H. Kent Kitaplığı içerisinde de bir anda başka dünyalara yelken açılabilir.

Sevim ve Necdet H. Kent Kitaplığı

Sevim ve Necdet Kent Kütüphanesi
Cunda Adasında Gezilecek Yerler

Sevim ve Necdet Kent, Coco Cola’nın CEO’luğunu yapan Muhtar Kent’in anne ve babasıdır. Necdet Kent, aynı zamanda Türkiye’nin çok kıymetli, Emekli Büyükelçileri arasındadır. İlerleyen yaşı ve sağlık problemleri Necdet Kent’in gözlerinin sağlığını yitirmesine neden olmuştur. Bu duruma çok üzülen Necdet Bey, “göremediğim için değil; okuyamadığım için üzülüyorum” diyerek içler acısı serzenişini dile getirir.

Kent Kitaplığı Nasıl Ortaya Çıktı?

Bugün, Aşıklar Tepesi olarak anılan bölgede yer alan Yel Değirmeni’nin yanı başındaki kütüphane, bundan yıllar öncesinde de Fener Rum Patrikhanesi’ne bağlı olan Şapelin kitaplığı olarak Rumlara hizmet vermekteydi. Mübadele anlaşması sonrası aynı Taksiyarhis Kilisesi ve diğer pek çok Rum eseri gibi kitaplık da bakımsız kaldı ve tahrip oldu. Rahmi Koç Müzecilik ve Kültür Varlığı Vakfı bu yapıyı alarak restore ettirdi. Necdet Kent’in hüzünlü hikayesini bilen aile ve Vakıf, kütüphaneye Necdet Bey ve Sevim Hanım anısına onların ismini verdi. 

Kitaplıkta Sizi Bekleyenler

Necdet Beyin oğlu Muhtar Kent, merhum babasından kalan bin üçyüzü aşkın eseri ailesinin anısını yaşatan bu kütüphaneye bağışladı. Bugün Cunda’da gezilecek yerler arasında kendinize değer katacak, huzur verecek ve sizi adadan alıp, hangi kitabın içindeki dünyaya isterseniz oraya götürecek Sevim ve Necdet Kent Kütüphanesi iç huzurunu arayan ve keşfetmeyi merak edenlerin uğrak noktası. Şapelin izlerinin de korunduğu mekanın bir tarafı dini motiflerle bezeliyken, diğer tarafı eşsiz bir kitaplık.

Panaya Kilisesi

Cunda Adası’nda yer alan Rumlardan kalma Kültürel Miras’lardan birisi de Panaya Kilisesi. Adada yer alan Ayışığı Manastırı ve Taksiyarhis Kilisesi‘nin aksine daha acıklı bir kaderi var Panaya Kilisesi’nin.

Zamanla yıkılan ve tahrip olan yapı, Cunda Adasında onarılamayan eserler arasında. Harabe şeklinde bulunan yapının yerlere dökülen dev taşları ve sütunları arasında gezip, her yer restore edilirken burası ve burası gibi adada yer alan Rumlar açısından kutsal, bizim açımızdan ise tarihi öneme sahip kilise ve manastırların neden böyle kaldığını düşünmekten başka yapabileceğiniz çok da bir şey yok aslında…

Harabe Değirmen ve Un Değirmeni

Harabe Değirmen ve Un Değirmeni adanın merkezinde yer alan birbirinden güzel üç değirmenden ikisi.

Un Değirmeni

Birinci yel değirmeni, Aşıklar Tepesi’nde yer alan Sevim ve Necdet Kent Kitaplığı’nın bulunduğu noktadadır. İşte tam bu tepeden Cunda Marina’ya yüzünüz dönükken, sola baktığınızda Un Değirmeni size göz kırpar. Yani Un Değirmeni’de az ileride, başka bir tepenin üzerinde yer alır. Eğer siz de değirmenlerle fotoğraf çekilmeyi seven gezginlerdenseniz Aşıklar Tepesi’ndekine nazaran etrafı boş olan Un Değirmeni ile çok daha güzel kareler çekilebilirsiniz.

Harabe Değirmen

Gelelim adanın pürüpak değirmeni Harabe Değirmene. Diğer iki değirmenin aksine Harabe Değirmen bir tepeye değil, düzlüğe kurulmuştur. Hemen yanında Rum Mezarlığı yer alır. Harabe Değirmen beyaz renklidir ve aynı Aşıklar Tepesi’nin değirmeni gibi altındaki alt katı kafe olarak hizmet verir. Yukarıda fotoğrafını paylaştığımız kare Harabe Değirmen’dendir.

Anelemmatik Güneş Saati

Gelelim sizi beş dakika da olsa eğlendirebilecek bir Cunda’da gezilecek yerler önerisine. Anelemmatik Güneş Saati, “Cundalı Erol” anısına Ayvalık Belediyesi tarafından, Cunda Sahilinde yer alan ve restoranların bitip de Cunda Sahil Caddesi’nin başlayacağı noktadaki kaldırıma yapılmıştır.

Gönül Adamı olarak bilinen Ahmet Erol Keskin 1938 yılında doğmuş ve 2004 yılında vefat etmiştir. Vefatının ardından yapılan güneş saati, gölge boyunuza göre o an saatin kaç olduğunu ve hangi ayda olduğunuzu gösteren bilim harikası, hoşça vakit geçirebileceğiniz eserler arasındadır. Tam da bu yüzden Cunda Gezilecek Yerler listemize girmiştir.

Ayışığı Manastırı

Cunda Ayışığı Manastırı
Ayışığı Manastırı

Yine üç büyük ve zengin ailenin işin içerisinde olduğu bir hikaye Ayışığı Manastırı’nın hikayesi. Masalımızın kahramanları arasında Boyner ailesi, Dinçer ailesi ve Sabancı ailesinin mensupları var.

Ayışığı Manastırı’nın Hikayesi

Hikaye şu ki, birgün Haluk Dinçer ve Suzan Dinçer çifti Ümit ve Cem Boyner çiftinin konuğu olarak Cunda Adasında ağırlanır. Dinçer Çifti adayı çok beğenir ve burada bir ev sahibi olmak ister. Bunun üzerine Ümit Boyner, Ayışığı Manastırı’ndan bahseder. Harap halinin içler acısı olduğunu ve onarılması gerektiğini, burayı alabileceklerini anlatır. Manastırın mübadeleden sonraki sahibi olan Fazıl Katrinli ikna edilerek satış gerçekleşir.

Birkaç yıl süren restorasyon ve bakım çalışmalarının ardından 2012 Nisan’ının dördüncü gününde Suzan Sabancı Dinçer ve Haluk Dinçer bir davetle Manastır’ın açılışını kutlar. 

Ayışığı Manastırı Ne Zaman Açık?

Manastır Patrecia Yarımadası’nın kuzeyinde, deniz kenarındaki bir kayalığın üzerinde yer almaktadır. Buraya gitmek isteyenler kesinlikle unutmamalıdır ki, Manastır yalnızca Salı ve Çarşamba günleri saat 10.00-15.00 arasında açıktır. Diğer günler kapalıdır. Ayrıca sezon olarak da 1 Mayıs ile 31 Ekim tarihlerinde ziyaretçi ağırlamaktadır. 1 Kasım’dan 30 Nisan’a kadar Ayışığı Manastırı turistik gezilere kapalıdır. 

Ayışığı Manastırına Ulaşım Nasıl?

Son olarak hatırlatmak isteriz ki, Cunda’da gezilecek yerler arasında yolu en sorunlu olan noktalardan birisidir. Tamamen toprak, dar bir yolda aracınızla ilerlemek zorunda olduğunuz adada, belirli bir noktada (Rum Köyü) aracınızı bırakıp yürüyerek Manastıra ulaşmanız gerekebilir. Geldiğinizde sizi ilgili personel karşılar. Gezi için içeriye gruplar halinde girilir. Burası artık bir özel mülk olduğu için sadece belirli alanlar gezilir. Manastır ile ilgili doyurucu bilgiler verilir ve gezi sonlandırılır.

Despot’un Evi

Cunda Gezi Rehberi niteliğinde hazırladığımız bu gezilecek yerler listesini şu zamanlar okuduğunuz için çok şanslısınız çünkü, bundan 10 sene önce Despot’un Evi dahil çoğu yer harap haldeydi. Resterasyon sonrası muhteşem bir görüntü kazanan Despot’un Evi aslında son derece hüzünlü bir geçmişe sahip.

Rum Ortodoks Kilisesi tarafından din adamlarına verilen bir unvandır Despot. İşte bu unvanı alan din adamı, Yunanistan devlet olarak tanındıktan sonra Cunda’ya taşınmıştır. Cunda Sahilindeki görkemli ve dev gibi olan evini yaptıran Despot, hırsızlar tarafından evinde katledilmiştir.

Despot’un Evine Ne Oldu?

Bu olayın üzerine Osmanlı Devleti evi satın alarak Hükümet Binası olarak kullanmıştır. Fatma Girit ve Kadir İnanır’ın oynadığı bir filme de konu olan Despot’un evi, daha sonraları uzunca bir süre Öksüz Yurdu olarak hizmet vermiştir. 1980’den itibaren kaderine terk edilen ev 2015 yılında bir madencilik firmasının sahipleri tarafından satın alınarak otel olmak üzere tadilatına başlanmıştır. 

Otel Despot Evi

Bugün havuzu, spası ve 33 odası olan Despot’un Evi, tüm ihtişamıyla yeniden ayağa kalkmıştır. Bu hüzünlü mekanda Cunda konaklamanızı gerçekleştirebileceğiniz gibi izin alarak bahçesinde gezebilir ve ev hakkındaki tarihi dinleyebilirsiniz. Ya da sahilden gözüken bu evi, içinde yaşanan hüzünlerini düşünerek seyre dalabilirsiniz.

Cunda Pazarı

Cunda Gezi Rehberi
Cunda’da Gezilecek Yerler

Yalnızca Cumartesileri deneyimleyebileceğiniz eşsiz bir lezzet durağı Cunda Pazarı. Görebileceğiniz en leziz, en taze meyve ve sebzelerin olduğu Pazarlardan.

Cunda Pazarından Ne Alınır?

Bizi burada mest eden ise Ayvalık Zeytini oldu. Adanın iri iri, etli ve kaliteli siyah ve yeşil zeytinleri inanılmaz komik rakamlara satılıyordu. Yine zeytinyağınızı buradaki pazarcılardan alabilirsiniz. Merak etmeyin, soğuk sıkım. Cunda Pazarını adada gezilecek yerler arasına koymuşken bir de adanın nefis karadutlarından gözünüzün önünde karadut suyu yapan amcadan karadut suyunuzu almayı unutmayın.
Çok oldu belki ama, nefis incirlerin tadına bakmadan pazardan çıkarsanız bir parça mutsuz ayrılmış olursunuz! 

Türklerin Adaya Ayak Bastığı İlk Yer

Yine sahil kısımında bulunan ve kapı şeklinde bir anıt yaptırılarak taçlandırılan mekanlardan biri Cunda’da Türklerin Adaya Ayak Bastığı İlk Yer. Bu noktanın arka tarafında da bir adet çeşme inşa edilmiş. Hatıra fotoğrafı da çekebileceğiniz alana, sahili gezerken uğramanız tavsiye edilir.

Türkiye’nin İlk Boğaz Köprüsü

Aslında ülkenin ilk boğaz köprüsüne çok da yakışmayacak bir halde Cunda’da bulunan Türkiye’nin İlk Boğaz Köprüsü.

Cunda Boğaz Köprüsünün Durumu

Demirleri rengarenk boyanmış olsa da bakımsızlıktan eskimiş ve turistik değerini kaybetmiş bir nokta. Gene de bu noktayı yazdık çünkü buranın hem iki tarafı masmavi güzellikleri barındırıyor hem de sağlıklı yaşamak isteyen gezginler Cunda ziyaretlerinde özellikle sabahları Türkiye’nin İlk Boğaz Köprüsü’nü yürüyerek geçerek şöyle bir Ayvalık’a gidip geliyor. Cunda’da gezilecek yerler listenize bu tarihi köprümüzü de ekleyebilir ve üstünde fotoğraf çektirebilirssiniz.

Maden Adasına Giden Büyülü Yol

Cunda Plajları
Cunda Gezi Rehberi

İşte size ulaşması son derece zahmetli, ulaşınca ise tadını çıkarması son derece keyifli bir nokta daha! Maden Adası ile Cunda Adası arasında zamanında yapılmış bir yol bulunuyor. Ancak bu yol şuanda deniz suları altında. İki ada arası baya mesafe olmasına rağmen Cunda’dan Maden Adasına denizin içinden yürüyerek geçebiliyorsunuz. Keşfetmeyi sevenler, içinde insana dair konaklama yapmanın yasak olduğu Maden Adasına bu yolla gidebilirler.

Uyarı:

Unutmayın ki denizin içerisindeki yolun belli noktaları tahrip olmuş olabileceği için yüzme bilmiyorsanız bu maceraya atılmamalısınız!

Patiricia Burnundaki Tarihi Rum Köyü

Cunda Adası Plajları
Cunda’da Gezilecek Yerler

Türkçeye Pateriçe Burnu olarak çevrilen ve adanın Kuzeyinde kalan noktada yer alan burnun arkasında terk edilmiş bir Rum Köyü bulunuyor. Toprak yolları yüzünden ulaşımın hayli zor olduğu taş evli Rum Köyü ziyaret edilebilir ve ardından buradaki harika kumsalda Cunda denizlerinde keyif yapılabilir.

Hazır Cunda Plajlarından konu açılmışken gelelim Cunda’da gezilecek yerler arasında en mavi destinasyonlara:

3. Cunda Plajları

Cunda Plajları
Cunda Plajları

Cunda Adasında gezerken yaşayacağınız en büyük sorunlardan biri de denize girmek konusunda olacak. Cunda Plajları genellikle merkezin dış taraflarında ve yolları son derece bozuk. En çok tercih edilen plajlar Patricia Koyu ve Ortunç Koyu içinde bulunuyor.

Cunda Plajları Nasıl?

Koylar güzel ancak, duş, tuvalet, şezlong vs. kullanmak isterseniz beach fiyatları pahalı. Turist ve gezginlerin bilmediği, hiçbir gezi blogunda bulamayıp kendimizin keşfettiği bir diğer konu ise Cunda Merkez’de denize girebileceğiniz miniminnacık plajların bulunması. İşte tüm bu Cunda Plajları fiyatları, yerleri, denizinin, yolunun ve nezihliğinin durumu ile ilgili detaylı bir yazı oluşturduk. Buraya tıklayarak -> ” Cunda Plajları ” içerisinde hangisine gideceğinizi seçebilirsiniz.

4. Cunda Yemekleri

Cunda Restaurant
Cunda Yemek

Cunda Adasında gezilecek yerler arasında hiç şüphesiz birbirinden ünlü ve güzel Cunda Restaurant‘ları da yer alıyor. Ada, Yunan ve Türk kültürünü sentezlediği için Ada Mutfağı da çok gelişmiş ve çok çeşitli lezzetler sunuyor. Cunda Adasında ne yenir derseniz gelmişken mutlaka ada otlarından yapılan Sıcak Ot, adaya özgü bir balık olan Papalina, Ege Mutfağının vazgeçilmezi Kabak Çiçeği Dolması ve Simit Levrek yemenizi öneririz.

Cunda Yemek Rehberi

Adaya has asla unutamayacağınız daha fazla lezzeti ve bu lezzetleri hangi özel mekanlarda yiyebileceğinizi öğrenmek isterseniz Cunda Adasında ne yenir yazımıza bir göz atın. Adada serpme kahvaltı keyfi yapmak, adanın en ünlü kahvesi Taş Kahve’de double türk kahvesi içmek ya da adanın en ünlü pastanesi Cunda Karadeniz Pastanesi’nde bademli ve sakızlı lezzetlerin incelemesi ve onlarca renkli Cunda Mekanı da bu yazıda: Cunda Adasında ne yenir

5. Cunda Meyhaneleri

Cunda Meyhane
Cunda Meyhaneleri

Hem Ayvalık’tan hem de çevre tatil beldelerinden çok fazla ziyaretçi Cunda’ya eğlenmeye geliyor. Çünkü Cunda birbirinden renkli, birbirinden güzel meyhanelere ev sahipliği yapıyor. Tam da bu nedenle Cunda’da gezilecek yerler arasında Cunda’nın renkli meyhaneleri de ekleniyor.

Çoğu son derece nezih olan Cunda Meyhanelerinde yemek yemek için içki içmeniz de şart değil. Meyhaneler öylesine güzel ara sıcaklar, mezeler ve ana yemekler çıkarıyor ki içkisiz tadım menüleri almak için bile Cunda Meyhane ziyaretleri yapılabiliyor. Hangi meyhanede ne yenir, hangi meyhane ortamı nasıldır, fiyatlar nedir gibi konularda bilgi alın diye çok keyifli bir Cunda Meyhane Önerileri yazısı hazırladık.

Cunda Meyhaneleri Nasıl?

Kısaca bilgi vermek gerekirse en çok ziyaret edilen Cunda Meyhanesi Bay Nihat. Meyhanelerin bir kısmında fasıl, bir kısmında sazlı sözlü eğlence, bir kısmında ise baş başa bir sohbet ortamı hakim. Ege ve Girit Mutfağı ağırlıklı Cunda yemekleri için fix menüler alınarak daha ekonomik şekilde karın doyurmak mümkün. Bizim fix menü de alabileceğiniz meyhane önerimiz Cundalı’nın Balık Evi. Lal Girit Mutfağı, Zaika, Mohos Taverna gibi diğer mekanlarla ilgili detaylı bilgiler için: Cunda Meyhane

6. Cunda Adasında Kalınacak Yerler

Cunda Gezi Rehberi
Cunda’da Gezilecek Yerler

Özellikle gece hayatı bakımından çok fazla şey vaadeden Cunda, konaklamak isteyebileceğiniz kadar güzel otellere sahip. Bizim size önerimiz özellikle merkezde yer alan butik otellerde kalmanız ve adanın kalbinde, hayatın içinde, keyifli bir şekilde vakit geçirmeniz olacaktır.

Cunda Konaklama Önerileri

Yine ince eleyip sık dokuduk ve size tavsiye verebilmek adına adadaki birçok oteli deneyimledik. Kaba taslak sıralayacak olursak Ezer Hotel, Rota Hotel, Pürbeyaz Hotel, Duru Pension ve Ender Hotel merkez ve merkez etrafında yer alan en beğendiğimiz butik oteller oldu.

Detaylı Konaklama Önerisi

Bu otellerin özellikleri, fiyatları ve konumu ile ilgili daha fazla bilgiyi Cunda Adasında Kalınacak Yerler (henüz hazır değil) yazımızda bulabilirsiniz. Ayrıca deniz kenarı oteller, havuzlu oteller ve merkezde yer alan diğer Cunda Otelleri de bu yazıda incelendi. Siz o yazıya bakarken biz de Cunda Adasında Gezilecek Yerler yazımıza, ada çevresinde gezebileceğiniz birbirinden güzel noktalarla devam edelim.

7. Cunda Adasında Fotoğraf Çekilecek Yerler

Cunda adasında gezilecek yerler
Cunda’da Gezilecek Yerler

Gelelim Cunda’da gezilecek yerler yazımızın merakla beklediğiniz en renkli başlığına. Cunda, öylesine farklı ve renkli bir ada ki, her yanı ayrı bir sanat eseri. Böylesine güzel bir Ege Adasına gelmişken rengarenk tatil fotoğraflarınız olmasını istediğini biliyoruz. Biz de burada size bu renkli kareleri çekilebileceğiniz yerleri tarif edip, mekanları göstereceğiz.

Aşağıda bıraktığım Cunda Adasında Gezilecek Yerler Haritası içerisinde yer alan fotoğraf noktalarına bakarak Cunda’nın Instagram’lık mekanlarını kolayca bulabilirsiniz.

Yunda Pastanesi

Yeşil duvarlar, pembe panjurlar ve çiçeklerle bezeli pembe bir bisiklet. İşte size adanın önünde fotoğraf çektirmek için kuyruk olunan yıldızı, Yunda Pastanesi.
Not: Balonlar malesef bizim.

Cilveli Barın Yan Duvarı

Cunda Gezi Rehberi
Cunda’da nereye gidilir

Özenle süslenmiş koca bir taş duvar. Geceleri Nağme’nin şarkılarının seslendiği bar, sabahları Cunda hatıra fotoğrafı çektirmek isteyenlerin akınına uğruyor. Cunda Adasında hangi plajın, hangi koyun nerede olduğunu gösteren tabela ise en sevilenler arasında.

Tosun Balıkçılık

Bu tatlı isme sahip mekan, Cunda Adasına nazar değmesin diye önündeki ağacı enfes nazar boncuklarıyla süslemiş. Her dakika aşırı kalabalık olan Instagram noktasının önünde, kareye yabancı kimseyi sokmadan fotoğraf çekilebilene aşk olsun.

Vino Şarap Evinin Önü

Cunda adasında ne yenir
Cunda Adasında Gezilecek Yerler

İster Cunda Gezilecek Yerler listesine koyun ister Cunda Mekan Önerileri (mavi yazıya tıklayabilirsiniz) arasına. Vino Şarap Evi Cunda ile ilgili yapılan her önerinin yıldızı durumunda. Burada harika kareler çekilmek için öğlenden önce gelmek şart bilesiniz!

Aşıklar Tepesi

Cunda'da Gezilecek Yerler
Cunda Gezilecek Yerler

Yukarıda da bahsettik, mavinin ve yeşilin en güzel tonları burada. Adanın dört bir yanını seyredalabilirsiniz burada. Bir de tabii enfes Cunda fotoğrafları çekilebilirsiniz burada!

Cundalim Hotel’in Önü

Renklerin güzelliği bizi mest etmişken, sizi de eder diye umduk. Otel sahipleri önlerinde oluşacak insan trafiğinden dolayı bize kızmazsa eğer, evet buyrun gidin, bu güzel sandalyelere oturup tatlı pozlar çekilin!

Cunda’nın Yel Değirmenleri

Yel değirmeni fotoğrafı sevenler burada mı! Cunda’da gezilecek yerler arasında bulunan yel değirmenleri harika karelerle Instagram’ınızı süslemek için de sizleri bekliyor. Bizim çekildiğimiz değirmenin adı Harabe Değirmen. Un Değirmeni de bunun daha klasik koyu ve taş olanı. İkisi de hem keyif hem de güzellik katacak tatilinize!

Dantela’nın Ara Sokağı

Cunda Meyhane
Cunda’da Gezilecek Yerler

Mekanlar tarafından dizayn edilen efsane ara sokaklar bitmez Cunda Adasında. Birbirinden güzel mekanların birbirinden güzel konseptleri harika Cunda fotoğrafları çekilmek isteyenleri de cezbediyor. Cunda Dantela, hem şarap içmeniz hem de göz ziyafeti çekmeniz için birebir. 

Poyraz Otel

Cunda Gezilecek Yerler
Cunda Gezilecek Yerler

Flamingolarının güzelliği mi desek, renklerinin mükemmelliği mi desek, en iyisi gidin siz karar verin!

İlker Motel’in Pembe Motoru

Cunda Gezilecek Yerler
Cunda’da gezilecek yerler

Nasıl ki Yunda’nın Pembe Bisikleti var; İlker Motel’in de Pembe Motoru var. Hem de öyle bir motor ki tam da pembe güzelliklerin önünde. Çekilebileceğiniz en efsane karelerden biri de o yüzden tam bu bölgede! Cunda Adasına gelmişken hazır herkesin çok da gitmediği bu motelin tatlı sahiplerini ve misafirlerini rahatsız etmeden bu güzelliği de fotoğraf makinenize yerleştirin.

Neş’e Meyhanesi

Cunda Restaurant
Cunda Gezilecek Yerler

Duvarları ayrı, kendi ayrı güzel meyhane Neş’e Meyhanesi. Cunda’nın neşeli yüzü, Cunda’nın gülüşü! Neşe ile içmek için de neşe ile hatıra Cunda Adası fotoğrafları biriktirmek için de buyrun Neşe’ye gelin. Meyhanenin birbirinden leziz yemeklerini, fiyatlarını ve Neşe gibi birbirinden güzel Cunda Meyhanelerini merak ederseniz Cunda Rakı Balık Öneri yazan yere elinizle ya da mouseunuzla dokunabilirsiniz.

Mercanay Butik Otel’in Karşı Duvarı

Cunda Gezi Rehberi
Cunda Gezilecek Yerler

Graffiti sanatının her zaman hayranı olduk. Gerek Bozcaada, gerek Gökçeada, gerekse de Cunda Adası birbirinden renkli duvarlarıyla birbirleriyle yarışıyor adeta. Bu güzellikleri ister çekin, ister önünde çekilin ama sanatçılarının önünde bir dakikalık tebessüm bekleyişi gerçekleştirin!

L’arancia Cunda’nın Duvarları

Portakal kokulu L’arancia Instagram noktaları oluşturmuş ziyaretçilerini bekliyor. İster bizim gibi masalarında oturup özenle hazırlanmış spesyallerini deneyin isterseniz de uzun duvarlarında yer alan renkli graffitilerin önünde birbirinden güzel kareler çekilin. Bu arada L’arancia’da ve Cunda’nın diğer mekanlarında serpme kahvaltı yapmak gibi bir niyetiniz varsa Cunda Kahvaltı yazan yere tıklayıp şöyle bir göz gezdirin.

Son Vapur – Cundalının Balık Evi ve Dedikodulu Fasıl Meyhane

Cunda da nereye gidilir
Cunda Adası Gezilecek Yerler

Hazır diğer yazılarımıza link veriyorken bu başlığın altını da es geçmeyelim biz. Çünkü gerek Son Vapur gerek Cundalı’nın Balık Evi gerekse de Bay Nihat ve Zaika gibi meyhaneler Cunda Adasında ne yenir sorusuna birbirinden güzel cevaplar veriyor. O yüzden yine koyu mavi yere tıklayarak Cunda’da tadabileceğiniz efsane lezzetlere de şöyle bir bakın.

Fotoğraf Önerisi

Her neyse, şimdi yukarıdaki ilk iki mekana gelecek olursak, ikisi de meyhane de fotoğraf çekilmek isterseniz şahane bir atmosfer sunuyor. Ancak Dedikodulu Fasıl Meyhane’nin giriş ile masalar arasındaki bölgesi tam bir Instagram Noktası olarak bir adım öne çıkıyor. Buraya fotoğraf çekilmeye sabah gelip, Cundalı’nın Balık Evi ile bu meyhanenin arasındaki sokağa dalarsanız yine graffitilerle dolu bir sokakta daha renklerin güzelliği konulu pozlar bulabilirsiniz bilesiniz.

Frenk Cunda

Cunda Gezi Rehberi
Cunda’da Gezilecek Yerler

Cunda’da gezilecek yerler yazımızın sonuna gelirken, Frenk Cunda’yı önermeden edemiyoruz. Farkındayız, liste çok kabarık oldu ancak zaten siz içinden seçimler yaparsınız diye düşünüyoruz. 

Cunda Bi Simit Fırın & Cafe

Cunda Fotoğraf Çekilecek Yerler
Cunda’da Gezilecek Yerler

Pembe bisiklet dedik, pembe motorsiklet dedik şimdi de renk değiştirip turuncuya geçtik. Cunda Bi Simit & Fırın Cafe rengarenk sokak konseptiyle siz değerli Cunda Fotoğraf Severlerin ilgisini bekliyor efenim.

Hatırlatma

Bu arada yazdığımız blog yazılarınızda tıpkı bu başlığın altında olduğu gibi Instagram adresinizle beraber fotoğraflarınız yer alsın istiyorsanız #yolumuzunüstü ve #yolumuzunustu etiketlerini kullanabilirsiniz. Gittiğiniz yeri yakın zamanda yolumuzun üstü yapıp gezi blogumuza yazmayacak olsak bile bir gün mutlaka gideriz. Gitmesek de bu etiketin altında güzel bir etkileşim desteği sağlıyoruz, yavaş yavaş dev bir aile oluyoruz bilesiniz.

8. Cunda Adasında Gezilecek Yerler Haritası

Tüm bu muhteşem yerleri tek tek haritanıza yazıp bulmak zor olur diye düşündük. Sizin için bunu biz yaptık. Karşınızda tüm Cunda Mekanları ve gezi noktalarını bulabileceğiniz Cunda Adasında Gezilecek Yerler Haritası:

Cunda Adası İçin Son Söz

Ve bu maddeyle beraber en sonunda Cunda’da gezilecek yerler yazımız bitti. İnanın bize sabahlara kadar günlerce uğraşarak, adayı karış karış dolaşarak ve bulabildiğimiz her kaynaktan bilgi toplayarak yazdık bu yazıyı. Amacımız Cunda adasında gezilecek yerler yazıları arasında en net ve en işe yarar, öte yandan da en kapsamlı bilgileri vermekti.

Minik Bir Rica ve Teşekkür

Beğendiyseniz gideceğiniz yol arkadaşlarınızla yazıyı paylaşabilir, yorum yazabilir ya da bizim 10bin kişilik Instagram ailemize dahil olarak bize destek verebilirsiniz. Bi’ göz atmak için işte link: @yolumuzunustu
Hiçbir şey yapmasanız da Google’da bizi bulup buralara kadar gelmeniz bile bizim için şereftir.

Her daim sorularınızı cevaplamaya hazır, gezdiği şehirlerin yüzde 1’ini dahi henüz yazamamış ama gezecek olanlardan yardımını eksik etmeyen iki genciz. Gezi rotalarınızla ilgili sorularınızı memnuniyetle cevaplarız. Yolunuzun üstü Cunda Adası gibi güzelliklerle dolu olsun. Selamlar!

Yazan:

yolumuzunustu

Yazmak için değil; daha güzelini yaşatmak için yazıyoruz!