Rail Planner: Interrail’i Rahatça Planlamanın Yolu
Merhaba sevgili interrailciler, Avrupa’da trenle enfes bir seyahat yapmak isteyenler, sırt çantılılar ve tüm güzel insanlar. Rail Planner adında, internetsiz çalışan, faydalı mı faydalı bir uygulamamız var. Bugün size tüm detaylarıyla rail planner uygulamasını anlatacağız. Hem de renkli, resimli! Böylece interrail seyahatinizi de, Avrupa’nın herhangi bir yerinde tren ile yapacağınız diğer seyahatleri de rahatlıkla planlayacabileceksiniz.
O zaman ilk önce Rail Planner nedir güzelce bi’ anlayalım. Daha sonra da Rail Planner Nasıl Kullanılır sorusuna işinize yarayabilecek tüm detaylarıyla cevap verelim.
Rail Planner nedir?
Rail Planner, interrail yaparken, binmek istediğiniz trenlerin saatlerine bakabileceğiniz harika bir uygulamadır. Uygulamanın en güzel yanı internetiniz olmadan çalışabiliyor olmasıdır. Railplanner ile gitmek istediğiniz iki şehir arasındaki hızlı trenlerin ve yerel trenlerin saatlerine bakabilirsiniz. İnterrail bileti tüm trenlere ücretsiz binmenizi sağlamadığı için bu uygulamayla hangi trenlere ücretsiz binebileceğinizi kontrol edebilir, ücretli binmeniz gereken trenlerin fiyatlarını öğrenebilirsiniz.
Railplanner offline (çevrimdışı) çalışan bir uygulama olduğu için son derece kullanışlıdır. Siz trendeyken dahi treninizin nerede olduğunu ve ne kadar yolu kaldığını çevrimdışı olarak gösterir. Bunun sebebi de Avrupa’da trenlerin çok dakik olması ve bir yıl önceden yapılacak tüm seferlerin planlanmış olmasıdır. İnanılmaz bir aksilik yaşanmadığı sürece railplanner size her zaman doğruyu söyleyecektir. Bu girizgahtan sonra gelelim railplanner nasıl kullanılır sorusuna.
Rail Planner Nasıl Kullanılır?
Rail Planner uygulaması, hem android işletim sistemli telefonlara, hem de ios işletim sistemleri telefonlara yüklenebilir. App Store’dan veya Play Store’dan Rail Planner uygulamasını rahatça indirebilirsiniz. Railplanner uygulamasını indirdikten sonra karşınıza trip planner (seyahat planla) ekranı gelecektir. Buradan hangi şehirden hangi şehre saat kaçta, nasıl bir trenle (hızlı, yerel, ücretli, aktarmalı gibi) gidebileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Gelin şimdi daha anlaşılabilir olması için Rail Planner nasıl kullanılır sorusuna uygulamalı olarak cevap verelim. Adım adım örnek bir seyahat planlayalım. Dilerseniz siz de uygulamayı indirip yaptıklarımızı tek tek yaparak bir deneme yapabiliriz.
Varsayalım ki interrail seyahatinize Roma’dan başlıyorsunuz ve ilk olarak Floransa’ya gideceksiniz.
Railplanner uygulaması açılınca önünüze gelen trip planner ekranında, “Enter Start” yazan yere Roma, “Enter Destination” yazan yere de Florence (biz italyanca firenze yazmışız) yazdıktan sonra maviyle yuvarlak içine aldığımız Dep now butonuna dokunarak gitmek istediğiniz gün ve tahmini saati ayarlıyorsunuz.
Ardından search butonuna basınca uygulama size en hızlı ve en konforlu trenleri saat saat çıkarıyor. Ancak muhtemelen bu trenlerin çoğu ücretli olacak; yani interrail biletiniz olduğu halde trene binmek için ek bir rezervasyon ücreti ödemeniz gerekecek.
Yukarıda gördüğünüz gibi rail planner size Roma’dan Floransa’ya 1 buçuk saat civarı bir sürede giden ve sadece hızlı olan trenleri sıraladı.
#
Trenlerin kalkış saatleri solda, varış saatleri sağda yazmakta. Kırmızı tren simgesi ve kırmızı çubukların altında da trenin gidiş süresi, gidiş süresinin yanında da kaç aktarma yapacağınız yazılı.
Kırmızı ikonlu trenler genel olarak hızlı trenleri, yeşil ikonlu trenler ise genel olarak normal hızdaki, lokal trenleri simgelemekte. Yukarıdaki resimdeki tüm trenler kırmızı ikonlu, yani hızlı trenler. Gelin şimdi size normal hızlı (yani sadece interrail biletinizle, ek bir ücret ödemeden binebileceğiniz) trenleri nasıl bulabileceğinizi gösterelim.
O zaman şimdi, fazladan ve gereksiz ücret ödemek istemediğimiz için aşağıda kırmızıyla çember içine aldığımız ayarlar butonuna tıklayarak rezervasyon gerektirmeyen (yani ücretsiz olan) trenleri seçeceğiz.
Ayarlar butonunuza basınca karşınıza çıkan ekran bu olacak:
Seçenekler:
# Direct connection seçeneğine tıklarsanız arama yaparken sadece aktarmasız trenler listenecek.
# Trains without compulsory reservation seçeneği ise rezervasyon zorunluluğu olmayan trenler anlamına geliyor. İşte aradığımız şık bu. Bu seçeneğe tik atarak sadece ücretsiz trenleri görebileceksiniz. Böylece interrail biletinizle elinizi kolunuzu sallaya sallaya trene binebilecek ve başka bir ücret ödemeden seyahat edebileceksiniz.
# Eğer bisikletiniz varsa bisikletle binebileceğiniz trenleri görmek için bicycle transport seçeneğini de seçebilirsiniz.
# Means of transport seçeneğine tıklarsanız şehir trenleri, bölgesel trenler, hızlı trenler gibi hangi trenleri aratmak istediğinizi ayarlayabilirsiniz. Ancak biz o bölümde bir seçim yapmamanızı öneriyoruz. Trains without compulsory reservation seçeneği her zaman yeterli olacaktır.
# Transfer duration seçeneği ise aktarma sırasında tahmini bekleme sürenizi ayarlamanızı sağlar.
Biz, Trains without compulsory reservation seçeneğini seçip geri tuşuna basarak devam edelim. Bu sefer search butonuna basınca karşımıza sadece ücretsiz binebileceğimiz trenler gelmektedir.
Sayfanın en altında sağ tarafta yer alan earlier yazısına basarak daha erken saatteki trenleri, later yazısına basarak da daha geç saatteki trenleri listeleyebilirsiniz.
#
Herhangi bir tren seferinin üstüne tıklayarak trenin hangi duraklarda duracağını, aktarma sırasında ne kadar bekleyeceğinizi ve trenin diğer özelliklerini görebilirsiniz. Örneğin 06.03 trenine tıklayalım:
Gördüğünüz gibi trenin kalkış – varış saatleri, kalkış – varış duraklarının ismi, kaç dakikada gideceği (3saat 35dk), kaç duraktan geçeceği (16durak), bisiklet ve engelli erişimine uygun bir tren olduğunu belirten simgeleri ekranda çıktı. Ayrıca ayrıntılarda reservation compulsory (rezervasyon zorunlu) ifadesi yer almıyor.
Yani siz bu trene, tren garına gidip, trenin hangi perondan kalkacağına bakıp, peronda bekleyip, tren gelince de elinizi kolunuzu sallayarak binebilirsiniz. Trene tam olarak nasıl bineceğim, hangi koltukta gideceğim, trende atmosfer nasıl derseniz;
İnterrail Trenleri – İnterrail Tren Atmosferi yazımızı mutlaka okumalısınız deriz.
Kafanızda herşeyin çok daha netleşmesini sağlayacaksınız. Okumak için buraya tıklamanız yeterli olacaktır.
Toparlamak gerekirse;
Sadece interrail biletinizi kullanarak, ekstra bir ücret ödemeden seyahat etmek istiyorsanız, sürekli yerel, yani yavaş trenleri seçmelisiniz. Bu yüzden de bol bol aktarma yapmanız gerekebilir. Aktarma yapmak zor bir durum değil, ancak aktarma yapacağınız iki tren arasında 1-2 dakika gibi çok çok az bir süre olmaması, gelecek treni kaçırmamanızı sağlayacaktır.
Interrail nedir, interrail nasıl yaplır, interrail bileti nereden alınır gibi sorularınız varsa bu mavi yazılı yere tıklayarak tüm detaylarıyla İnterrail Nedir? yazımızda her türlü cevaba ulaşabilirsiniz.
Interrail tren bileti nasıl kullanılır, interrail bileti ile hile yapılır mı? sorularının cevabı da tüm detaylarıyla burada.
Rail Planner nasıl kullanılır sorusu için hala kafanızda netleşmeyen şeyler olduysa bize yorum yazın veya buraya tıklayarak Instagram’dan ulaşın (@yolumuzunustu).
Hepimiz için, yolumuzun üstü güzelliklerle, zamanında gelen ve çok güzel yerlere giden trenlerle dolu olsun efendim, selamlar.