Gökçeada Zeytinliköy

Gökçeada’da Yaşamak

Gökçeada Zeytinliköy
Gökçeada’da Yaşamak

Bir kültür ve gezi blogu olarak bu yazıda sizlere Gökçeada’da yaşamak nasıl bir şey, bunu tasvir edeceğiz. Özellikle İmroz’a taşınmak isteyenler ve hayatının geri kalanını küçük bir Ege Kasabası’nda geçirmek isteyenler, bu yazıdan sonra seçimini Türkiye’nin en büyük ve bizce yaşamak için en huzurlu adası Gökçeada’dan yana kullanabilirler.

Gökçeada’da Hayat

İşte size Gökçeada’da Yaşamak: Mavinin içerisinde biraz yeşil, biraz sarı ⛱ Uçsuz bucaksız tarlalar 🌾 koca koca dağlar ⛰ ve eşsiz ormanlar 🌳 … Nar ağaçları çiçek açmış 🌺 Zeytinler, meyvelerini uzatmış 🌑 Rumların tavernaları, Türklerin lokantaları 🎑 Herkes arkadaş, herkes mutlu burada 🎠 Bozcaada’nın turist yığınlarından eser yok 👫 burası gerçekten tatil yapmak isteyenlerin 🎪 keşfetmeyi sevenlerin mekanı 🏕 Yerleşim birimlerinin arası açık 🦉 alabildiğine zeytin, alabildiğine yeşillik 🍏 huzurun sessizliği her yere hakim 🗺 adanın güler yüzlülüğü herkese yansımış 🎨

İşte size Gökçeada’da Yaşamak 🎻 tıpkı güzel bir melodiyi duymak gibi 🎼 atlıyorsunuz arabanıza 🚗 çıkıyorsunuz yollara 🛣 her yer keçi 🐐 tüm canlılar mutlu 🦚 nüfus sadece 6500 kişi 👫 yaz mevsimi hariç, işi olmayanın kalmadığı ada 📜 ıssız değil, huzurlu aslında 🏕 her gün kalkan feribotlar 🚢 anakara ile asla kopmayacak bir bağlantı 🎢 hem uzak hem yakın 🚨 işte size Gökçeada’da Yaşamak 🚲

Gökçeada’nın Doğası

Gökçeada'da Gezilecek Yerler
Gökçeada’da Yaşamak

Edebiyatla olan ilişkimize mesafa koyup adayı daha sade bir dille anlatalım. Bitki örtüsü çok çeşitli olan adada meyve ağacı bolluğu yaşanıyor. Nar, karadut, zeytin, sakız gibi birbirinden değerli bitki ve meyveler adanın hemen hemen her yerinde yetişiyor. Yani şu şehirlerde aradığınız “organik” gıdalar adadan fışkırıyor.

Gökçeada’da Yaşamak için Basit Bir İş Fikri

Yanlış bir algı yaratmayalım. Görece çorak kalmış topraklar da bulunuyor İmroz’da. Ancak onlar bile adaya başka bir renk, başka bir huzur katıyor. Madem Gökçeada’da yaşamaya karar verdiniz, bilin ki bu adada nane ve maydanoz pek ekilmiyor. Pazarlarda bulunmuyor, anakara Türkiye’den; Çanakkale’den temin ediliyor. E bu kadar kolay çıkarılan maydanozu ekip de neden satmayasınız ki bu güzel adanın güzel insanına, esnafına, işletmecesine… Adaya taşınacaksanız, buralarda taş yemeyeceksiniz ya!

Gökçeada’nın En Özel Canlıları

Gökçeada Köyleri
Gökçeada’da Yaşamak

Siz Tuz Gölü deyince hep Ankara’yı düşündünüz belki bugüne kadar. Ancak adada harika bir göl olduğunu hayal edemediniz asla. Evet var. Adı da Tuz Gölü. Burası Gökçeada Tuz Gölü. Burada onlarca kuş türü yaşıyor. Hepsi çok özel. Ama bir de flamingolar yaşıyor. Her biri birbirinden güzel.

İmroz’un Sevimlileri

Bir onlar, bir de keçiler. Dağ, taş, dere, bayır keçi. Hikâyesi de çok enteresan bu keçilerin. Adada keçisi olan yerliler salıyor bunları koca adaya. Gezip duruyor bu güzellikler oradan oraya. Sonra sezon bitince hummalı bir çalışma. Bir anda tüm keçiler bir arada. Kimin ki kimin belli değil! Herkesin payı neyse, ortadan gelişigüzel bölünüveriyor sahiplere. İşte o yüzden, özgür ve bağımsız geçen aylarda, en organik beslenen de bu keçiler adada.

Gökçeada’da 1 Gün

Gökçeada Köyleri
Gökçeada’da 1 Gün

Gökçeada’da yaşamak istediğinizde, bir hafta sonunuz nasıl geçecek, hemen paylaşalım: Sabah uyandınız. Güneş adanın her yerinde var olan tepelerin üstünden ya da bulunduğunuz yere göre denizin içinden doğuyor neşeyle. Kahvaltınız bol zeytinli. Çünkü ada zeytinli! Reçeller içinde karadut mutlaka var. Hatta belki de meyve suyu da masada! Peyniriniz tabii ki keçi sütünden. Türk fırınından ekmeğinizi aldınız. Yediniz, kalktınız. Çarşıya alışverişe gidiyorsunuz. Rum lezzetleri üreten pastanecinizden Efibadem kurabiyelerini çantaya doldurdunuz. Plastik poşetin yasak olduğu Gökçeada’da kese kağıdıyla alışveriş yapılan pazara girdiniz. Soğuk sıkım zeytinyağı, adanın en nefis kekikleri, çeşitli baharatları, meyvesi, sebzesi doldurdunuz.

İmroz’da Öğle Vakti

Et yiyorsanız Türk kasabınıza, deterjan ihtiyacınız için Rum esnafınıza uğradınız. Adanın dedikodusu bol! Nüfus az, insanlar tanış-akraba. Ali’yi, Veli’yi çekiştirdiniz, evinize döndünüz. Keçi etinden yemeğinizi, “organikliğinden şüphe etmeyeceğiniz sebzelerinizden” yaptığınız salata ile yediniz. Havlunuzu kaptınız, şnorkelinizi ve sandalyenizi sırtlandınız, doğru Yıldız Koyuna. Balıkları, onlarca farklı çeşidini görmeye; Türkiye’nin ilk Milli Su Altı Parkında yüzmeye daldınız. Yorulunca, eve doğru yola koyuldunuz. Bir ağaç, üstü dut. 5 – 10 tane mideye. Bir tane de erik, hafif de kiraz, e haydi artık eve.

Gökçeada’da Akşam

Mevsim yaz ama ev serin. Çünkü ev taştan. Tadile edilmiş eski bir Rum Evi. Ne anılar, ne güzelliklerle dolu bir yaşam yeri. Efkârlandınız. Anlaşıldı, akşama Kaleköy’desiniz. Ama şimdi, adanın taze olta balıklarını yiyip, mastika ile kahve içme zamanı.

Ya sonra…

Gökçeada’da Gece Hayatı

Cunda adasında ne yenir
Gökçeada’da Gece Hayatı

Düşündünüz taşındınız, Kaleköy güzel ama benim keyfim geldi dediniz, eğlenmeye Tepeköy’de bir tavernaya doğru hemen yola koyuldunuz. Rum ezgileri, Rum işletmecileri ve Rum mezeleri. Yediniz, içtiniz, güldünüz. Merkeze gelip de çorbanızı gömdünüz. Neşeniz yerinde. Gökçeada Gece Hayatı nın kalbine doğru, Kaleköy e vardınız. Liman da oturup yıldızlara baktınız. Yürürken Eleni’deki insanların neşesi, yandaki bardaki gençlerin heyecanı ve aile çay bahçesindeki güzel ailelerin mutluluğu gözünüzden film şeridi gibi geçti. Artık eve…

Son Söz

Gökçeada Zeytinli Köyü
Gökçeada’da Yaşamak

İşte Gökçeada’da yaşamak böyle. Her anı bir keyif, her anı bir keşif. Gökçeada’da gezilecek yerler saymakla bitmez, adanın zevki anlatmakla öğrenilmez. Siz de adaya, adayı yaşamaya gelecekseniz ister 1 günlüğüne ister 1 ömürlüğüne, merak ettiklerinizi yorum kısmından sorabilirsiniz.

Gökçeada’da Bir Rum Köyü Keşfedin!

Size bir örnek olması için adanın en eski ve en güzel köylerinden Zeytinliköy’ü anlatmak isteriz. Zeytin ağaçları arasından, yüksek bir tepeye çıkıp ada manzarası eşliğinde Rum lezzetleri deneyip, ada meyveleri yiyebileceğiniz bu renkli köyde neler yaşanıyor bilmek için: Gökçeada Zeytinliköy yazısına tıklayarak gidebilirsiniz.

Gökçeada’da Şehir İçi Ulaşım İçin:

Ben Gökçeada’daki koylara nasıl gideceğim, köyleri nasıl göreceğim, yolları nasıl bileceğim derseniz de Gökçeada Ulaşım yazımız tüm sorularınızı yanıtlayacaktır. Otobüs sefer ve saatlerinden, adada araba veya bisiklet ile gezmeye tüm merak ettiklerinizi orada bulabilirsiniz.

Gökçeada’da Yaşamak yazımız burada bitiyor. Yolumuzun üstü Gökçeada, yolunuzun üstü olsun. Hayatınızı güzelleştiren yerler, ömür boyu yolunuza çıksın. Selam ve sevgiler!

Yazan:

yolumuzunustu

Yazmak için değil; daha güzelini yaşatmak için yazıyoruz!