TOKAT GEZİLECEK YERLER
Tokat, “900 adımda 900 yıllık tarih”, sloganıyla geçmişe doğru bir yolculuğa çıkarıyor sizi. Kesinlikle bilmediğimizden olsa gerek, bugüne kadar gezdiğimiz en şaşırtıcı şehir oldu Tokat bizim için. Neredeyse Avrupai bir şehir havasına bürünmüş kentte, gezilecek, görülecek o kadar çok yer vardı ki, hangisine gideceğimizi şaşırdık. Dinlediğimiz hikâyeler karşısında hayrete düştük. Ballıca Mağarasından tarihi ipek yoluna, Saat Kulesinden Tokat Kalesine, hatta Cesar’ın ünlü veni vidi vici (geldim gördüm yendim) sözünü söylediği Zile ilçesinden, o ilçenin meşhur pekmezine… say say bitmeyecek güzelliğin bir arada olduğu bu kent, herhalde batıya uzak kaldı ki, turizmiyle yeterince ön plana çıkamadı. Ancak, keşfetmeyi seven bir gezgin iseniz, yolunuzun üstüne, görmeniz gereken bu fantastik şehri mutlaka eklemelisiniz. E onun için de Tokat gezilecek yerler yazımız ile huzurlarınıza gelmek isteriz.
Tokat gezilecek yerler listemizi hazırlarken hem halktan dinlediklerimizi, hem gezip gördüklerimizi, hem de kültür bakanlığının broşürlerinden öğrendiklerimizi bir araya getirdik. Umarım Tokat Gezi Rehberi niteliğindeki bu yazımızı beğenirsiniz. Hadi, hemen başlayalım o zaman!
1. Ballıca Mağarası
Ballıca Mağarası yaklaşık 3.5 milyon yıldır gelişimi devam eden, ismini içinin bal renginde oluşundan alan fantastik bir mağara. Tokat’ın Pazar ilçesinde bulunan mağara, iki dağın tepesinde. Mağaraya giderken yolda yüzlerce yıllık konaklardan, köprülerden, tarihi ipek yolundan geçiyorsunuz. Dağın tepesine geldiğinizde Ballıca Mağarası Tabiat Parkı levhası karşılıyor sizi. Nefes kesen bir manzaranın eşliğinde, iki dağın arasında usulca akan dereyi görüyorsunuz. Mağara o kadar derin ki, dağın içine girip o nehrin altına kadar iniyor, öteki dağın içinde geziyor, sonra dışarı çıkıyorsunuz. Giriş yetişkinler için 10,5 öğrenciler için 5 tl. Kafanıza beyaz güzel kasketler takıyorsunuz, çünkü bazı noktalar çok alçak. İçeride bol bol yarasa var. Oksijeni onlar sağlıyor. Çünkü her akşam avlanmak için mağaradan topluca çıkıp sabaha karşı geri dönüyorlar. Mağaranın her yerinden sular damlıyor. Burası gelişmeye devam ediyor. Henüz keşfedilemeyen, ayak basılmamış fantastik noktaları olan bu mağarayı, Tokat’a veya Amasya’ya gelirseniz, Tokat gezilecek yerler listenize mutlaka eklemesiniz.
2. 900 Adımda 900 Yıllık Tarih
Tokat, üzerinden ipek yolu geçen 6000 yıllık bir geçmişe sahip. Bunun 900 yılı Türk tarihini içinde barındırıyor. Taş kaldırımlı sokaklar, taşlardan örülmüş Osmanlı’dan kalma camiler, Selçuklulardan kalma Konaklar, Medreselerle beraber kent merkezinde 900 adımda harika bir gezi yapıyorsunuz. Slogan boşuna değil, telefona saydırdık, gerçekten 902 adımda gezdik şehrin tam kalbindeki bu tarihi yerleri. Aşağıda listelediğimiz bu mekanlar (yani Tokat Gezilecek Yerler listesinin her bir üyesi) 900 yıllık tarihin içinden geliyor.
3.Arastalı Bedesten – Tokat Müzesi
900, hatta 6000 yıllık tarihin gözle görülen cenneti arastalı bedesten. Arasta, üstü çatıyla örtülü, karşılıklı sıralanan ve aynı tür malların satıldığı dükkanların bulunduğu çarşı demek. Bedesten de, değerli eşyaların satıldığı kapalı çarşı anlamına geliyor. Eskiden esnaf burada, tam ortada bulunan kubbenin altında, her sabah dua edermiş. Hatta bu geleneğin Zile ilçesinde hala uygulandığı söyleniyor. Ancak burası artık bir müze. Hem de öyle bir müze ki içeride Hititlerden Romalılara, Selçuklulardan Osmanlılara sayısız eser var. Tokat’da yaşanan 10 çağa birden tanık olabilirsiniz burada. Hititlerin bronz geyik heykeli, Romalıların aslan figürlü devasa yemek masaları, Asurluların çömlekleri, yüzlerce yıllık insan iskeletleri, Hristiyan figürleri, yazma diken Tokat terzileri ve daha nicesi. Hem de gezmesi, görmesi bedava. E o zaman siz de alın Arastalı Bedesteni Tokat Gezilecek Yerler listenize.
4. Tokat Saat Kulesi
Tam 1902 yılında yapılmış Tokat Saat Kulesi. Kentin her yerinden görülebiliyor. II.Abdülhamid’in padişah oluşunun 25.yılında yaptırılmış. Yüksekliği 33 metre. Gayet heybetli duruyor. Her yarım saatte ve saat başında çalıyor. Saat kulesinin hemen önünde Osmanlı’dan kalma bir camii var. Yanında ise yeni düzenlenen bir kanal. Bize verdiği huzurdan dolayı, kent merkezinde Behzat Semtinde bulunan saat kulesini de ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.
5. Mahperi Hatun Kervansarayı
Ballıca Mağarasına giderken Pazar ilçesinde, yol üstünde karşılıyor sizi tüm heybetiyle Mahperi Hatun Kervansarayı. Bundan neredeyse 1000 yıl önce, 1238’de, Anadolu Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat’ın eşi Mahperi Hatun tarafından yaptırılmış. Bugün içinde kocaman bir restoran var. Biz burada birer çay içmekle yetindik ama birbirinden güzel yemekler, nargileler (sağlığa zararlı olanından), çeşit çeşit içecekler mevcut kervansarayda. Avluda oturup, havuzu izleyip, tüm duvarları kuş yuvalarıyla doldurmuş serçelerin cıvıltılarını dinleyerek keyif yapabilirsiniz burada. Fiyatlar makul. Kapıdaki Türk fesleriyle hatıra fotoğrafı çekilmeyi unutmayın!
6. Tokat Kalesi
Tokat gezilecek yerler listesinin en enteresan duraklarından biri Tokat Kalesi. Milattan önce 30 yılında inşa edilmiş, canlı bir tarih. Roma döneminde yol güvenliğini sağlamak için kurulan kaleye Bizanslar, Danişmendliler, Selçuklular, İlhanlılar, Osmanlılar egemen olmuş. Zamanında Osmanlı İmparatorluğu kalenin sahibiyken Bizans İmparatoru A. Diogenis’i tutsak olarak buradaki zindanda tutmuş. Hatta daha ilginci efsanevi Drakula, yani III.Vlad, yani Kazıklı Voyvoda, burada bir süre gözetim altında tutulmuş. Yani kale, tıpkı Tokat gibi, tarihin ünlü simalarını ağırlamış. Ayrıca şehri tepeden gören de bir manzaraya sahip.
7. Yeşilırmak
Tokat’ı güzel yapan yerlerden bir tanesi de şüphesiz Yeşilırmak. Yeşilırmak boyunca yürürken dikkatimizi çeken en ilginç detay, nehrin iki tarafında bulunan büfeler oldu. Büfe sahipleri nehir kenarına bir sürü masa, sandalye atınca herkesin oturup çay, kahve içtiği, tatlı tatlı sohbet ettiği bir yer olmuş Yeşilırmak. Ayrıca yine ırmağın kenarında bulunan parklar ve spor kompleksleri de bir canlılık katmış buralara. Yeşilırmak’ın üzerindeki en ünlü yapı Yeşilırmak (Hıdırlık) Köprüsü. 151 metre uzunluğundaki köprü Selçuklular döneminden kalmış ve bugün hala kullanılıyor. Bu köprünün gerisinde ve ilerisinde bulunan bize Eskişehir’i hatırlatan rengarenk köprüler de gerçekten güzel kareler yakalamanızı sağlayabilir. Ancak bugünlerde Yeşilırmak çevresi yeniden yapılandırılıyor. O yüzden etraf biraz inşaat, biraz beton. Umarım sizin ziyaret ettiğiniz tarihlerde daha güzel bir ırmak görüntüsüne kavuşur Tokat Gezi Rehberi incisi bu güzel ırmak.
8. Taşhan
Anı biriktirmeyi sevenler, hediyelik eşyacı gezenler böyle buyrun. Tokat’da harika bir han var. Üstlü, altlı hediyelik eşyacılarla dolu. 1600’lü yıllarda yapılan Taşhan, rengarenk hediyelik eşyacılarıyla bugün hala capcanlı. İçeride eskiciler, magnet satanlar, yazma yapanlar, bakır-pirinç pazarlayanlar… her telden dükkan, herkese hitap edecek bir ürün mevcut. Ayrıca hanın kalabalığı ve neşesi de sırf gezmek isteyenleri cezbedebilecek başka bir detay. Şimdi gelelim tiyolara. Alt katların cazibesine katılıp üst katları es geçmeyin. Farkettik ki üst katlarda hem farklı çeşitler vardı, hem de fiyatlar daha uygundu. Ayrıca satıcılar pazarlığa açık. Aman ha pazarlık yapmadan bir şeyler almayın. Farklı dükkanlarda, farklı magnetler var. Biz Tokat’ın yöresel kıyafetlerini giyen kadın magnetlerine bayıldık. Üzerinde Tokat Hatırası yazan masa örtüleri, Tokat’ın meşhur yazmaları, fularları da buralarda bolca var. Bunları üst katlardan almanızı tavsiye ederiz. Son bir tiyo da Tokat yaprağı için. Tokat’ın meşhur üzüm yapraklarından alma niyetiniz varsa Taşhan’ın içinde fiyatlar çok fazla. Dış tarafındaki dükkanlarda daha ucuz. Üstelik aynı mal, aynı marka.
(Nasıl ama sadece bir Tokat Gezilecek Yerler yazısı değil, Tokat Gezi Rehberi de olabiliyor muyuz sizlere?)
9. Garipler Camii
Tokat Gezilecek Yerler listesinin en değerlilerinden olan Garipler Camii, Tokat Kalesi’nin bulunduğu dağın eteklerinde. 1071 Malazgirt zaferinde sonra tüm Anadolu’daki en eski camii. Hem 1000 yıllık bir geçmişi olması sebebiyle, hem de Tokat Kalesi’ni seyredebileceğiniz güzel bir açıda bulunması nedeniyle ziyaret edebileceğiniz duraklardan biri olarak Tokat Gezi Rehberi ‘ne ekledik bu güzel yeri de.
10. Yağıbasan Medresesi
Yağıbasan Medresesi önce adının ilginçliğiyle cezbetti bizi, daha sonra da hikayesiyle. Yağıbasan adını, eseri yaptıran Sultan Nizamettin Yağıbasan’dan alıyor tarihi medrese. Yağıbasan kelimesi düşmanı basan, alt eden anlamına geliyor. Medresenin en önemli özelliklerinden birisi Anadolu’nun ilk medreselerinden olması. 12.yy’da inşa edilen Yağıbasan Medresesinde astronomi ve tıp bilimi üzerine eğitimler verilmiş.
11. Deveciler Hanı
Tokat’da bizi en etkileyen yer tartışmasız Deveciler Hanı. Çünkü burası şu anda Devlet Konservatuarı tarafından kullanılıyor. 16.yy’dan kaldığı düşünülen bu harika eserin içinde tarihi dokuyla uyumlu bir konser salonu yapılmış ve burada düzenli olarak konserler düzenleniyor. Ne yazık ki dinleyecek kadar vaktimiz olmadı ancak, içeriyi gezmesi bile bizi mest etmeye yetti. Tokat Gezilecek Yerler Listesi yaparken mutlaka buradaki programa bakın. Bir konser yakalarsanız, böyle tarihi bir mekanda dinlemenin keyfi bambaşka olacaktır. Deveciler Hanının bir diğer özelliği ilk otelcilik anlayışının temellerinin burada atılmış olması. Çünkü burası bilinen ilk tek kişilik odalara sahip han. İçeride bu odaları da gezme imkanınız var. Biz bir odaya girmiştik. Gerçekten bir insanla, bir yataktan başka bir şeyin sığamayacağı kadar küçüktü. Bu arada bu tarz paylaşımları genelde instagram’da hikayemize atıyoruz. Bizi @yolumuzunustu olarak, buraya tıklayarak takip edebilirsiniz. Kocaman bir aile olmak istiyoruz. Yorumlarınız, mesajlarınız bizi çok motive ediyor. Naçizane davetimizi de yaptıktan sonra Tokat Gezi Rehberimizi yazmaya devam edelim.
12. Zile
Zile için ayrı bir madde değil, ayrı bir sayfa açmak gerekir aslında. “Veni Vidi Vici”, yani geldim, gördüm, yendim sözünü hiç duydunuz mu? İşte bu sözü Sezar’ın, Zile Kalesinde söylediği rivayet edilir. Savaşı kazanın Jül Sezar, tarihin en kısa veciz mektubunu, Roma İmparatorluğuna haber vermek için, Veni Vidi Vici olarak yazar. Zile’nin bir başka güzelliği pekmezidir. Narince üzümlerinden yapılan ve katı bir kıvamı olan Zile Pekmezini, Tokat’dan da almak mümkündür. Çorum Leblebisi kadar ismi duyulmasa da Zile’de çifte kavrulmuş ve kırık leblebi de çok ünlüdür. Şayet Zile’ye yolunuz düşerse, Zile Ulu Camii, Beyazıt Bestami Camii, Şeyh Nusrettin Türbesi ve Hitit Çivisi yazısıyla yazılmış tabletlerin bulunduğu Zile Maşathöyük, Tokat gezilecek yerler listenizde olabilecek özel yerler arasındadır.
13. Diğer Tokat Gezilecek Yerler
Programımıza sığdıramadığımız için ziyaret etme fırsatı bulamadığımız, Tokat Gezilecek Yerler listenize ekleyebileceğiniz diğer yerleri de araştırıp sizinle kısaca paylaşalım istedik.
Tokat Kültürevi
Tokat mimarisini, süslemelerini, el sanatlarını yakından gözlemleyebileceğiniz barok tarzda inşa edilmiş bir konak. Zamanında Batılı Seyyahların hayran kaldığı yerler arasında olan bu yapı şehrin merkezinde bulunuyor.
Atatürk Evi Etnoğrafya Müzesi
Aslında bu ev Atatürk’ün silah arkadaşı ve Tokat Eski Milletvekili Mustafa Vasfi Süsoy’a aittir. Milli Mücadele yıllarında Atatürk’ün Tokat’a bir çok kez gelmesi ve bu evde kalması ile evin ismi Atatürk ile anılmaya başlamıştır. Atatürk Evine giriş ücretsizdir. Burayı da rahatlıkla Tokat gezilecek yerler listenize ekleyebilirsiniz.
Latifoğlu Konağı
1746 yılında Osmanlı Barok tarzda inşa edilmiş bir konaktır. 1988 yılında Tokat Müzesi bünyesinde eve konan mankenlere yöresel kıyafetler giydirilmiş, ev yöreye uygun olarak dizayn edilmiş ve Tokat’ın geleneksel ev kültürünü gözler önüne seren bir müze ev ortaya çıkarılmıştır.
Ali Paşa Camii – Ali Paşa Hamamı
Ali Paşa Erzurum Beylerbeyi iken oğlu vefat edince, Tokat’da bir camii ve türbe yapılmasını istemiştir. Ancak caminin bitmesine yakın Ali Paşa’da vefat edince camide tamamlanamayan bazı yerler olmuştur. Ali Paşa hamamının da aynı yıllarda yapıldığı tahmin edilmektedir.
Bizi Mest Edenler
Biz gezilecek yerler listeleri oluştururken deneyimlerimizi içine katmayı çok önemsiyoruz. O yüzden size etkilendiğimiz küçücük bir andan bahsetmek isteriz.
Tokat gezimiz esnasında Tokat’ın yöresel oyunlarını izleme fırsatı elde ettik. Burada öyle bir figür var ki anlatmadan geçemezdik. Oyunun bir noktasında erkekler bir çember halinde yere çöküyorlar. Kadınları omuzlarına alıyorlar ve o şekilde ayağa kalkıyorlar. Kadınlar omuzlarda, erkekler yerlerde müzik eşliğinde oyunlarını sergilemeye devam ediyor. Bu durum bize Tokat halkının kadınları başlarının üzerinde tuttuğu mesajını verdiği için küçük bir anekdot olarak yazalım istedik.
İkinci bir konu Tokat’ın doğal güzellikleri oldu. Cahilliğimize verin, bu kadar yeşil bir Tokat hayal etmiyorduk. Halbuki dağların arasına kurulu kent, yeşilliklerin arasında şirin mi şirin bir imaja sahip artık gözümüzde.
Ayrıca belirtelim ki biz gittiğimiz yerlerde, orada yaşayanlarla konuşmayı, bir şeyler paylaşmayı çok seviyoruz. Zaman zaman insanlar görece kaba olabiliyor. Ancak Tokat insanı o kadar sıcakkanlı ki nasıl anlatsak bilemiyoruz. Bize Tokat’dayken en az 4 5 kişi şu sözleri söyledi: “Tokat’da bahçelerde hep bir ağacın üstünde mahsul bırakılır. Gelen geçen herkesin, kuşun kurdun bu mahsulde göz hakkı vardır, her şey herkesle paylaşılır. Eğer dilerseniz gidin bir kapıyı çalın. Biz misafiriz deyin. Hangi kapı olursa olsun sizi içeri alır, yatacak yer verir, bir güzel doyurmadan da bırakmaz”. Biz bunları denemedik ancak ağaçlarda toplanmamış mahsuller gördük. Güler yüzlü ve yardımsever bir halk bulduk.
Son olarak Tokat otobüs terminalinde kaç saat olursa olsun emanete çanta bırakmak 2 tl’idi. Zaman zaman 20€ vermiş bizler bu fiyat karşısında şaşkına döndük. Mutluluktan havalara uçtuk. Bir de Tokat’ın yerel firmaları bizi görünce valizlerimizi elimizden alıp otobüse kendileri taşımak istediler. Bu durum da bizi hayretler içerisinde bırakmaya yetti de arttı. Dileriz Tokat’ın temiz, kibar, sıcakkanlı ve güler yüzlü insanı sonsuza kadar Tokat’da var olmaya devam eder ve tüm insanlığa bu güzel özelliklerini bulaştırır.
Tokat’ta Ne Yenir | Tokat Yemekleri
Normalde böyle bir başlık açmıyoruz fakat Tokat bu başlığı hakketti! Tokat mutfağı bizi kendine hayran bıraktı. Doğrusu bu kadar meşhur onlarca yemeği olduğunu bilmiyorduk Tokat’ın. Tokat Kebabı, bat, çökelekli gözleme, Zile Pekmezi, Çemen ve tabii ki Tokat Yaprağı ile yapılan ürünler ilk akla gelenlerden.
Çökelekli Gözleme bizim favori lezzetimiz oldu. O yüzden Tokat Kebabı yerine, Çökelekli Gözlemeden başlayalım istedik. Tokat’ın biraz dışında, içinden dere geçen, bahçesinde tavşanlar zıplayan harika bir yer var. Adı Saklı Bahçe. Her şehirin bir Saklı Bahçesi var elbet. Çökelekli Gözlemeyi burada yediğimiz için size de aynısını önereceğiz. Çünkü buradaki gözlemenin lezzetine hayran kaldık. Zaten fotoğrafı aşağıda. Sunumda bat, madımak, keten, peynir, demlenmiş harika bir çay, ısıtılmış bazlama gibi harika lezzetler bulunduğu için bizim favorimiz Saklı Bahçe oldu.
Şimdi gelelim Tokat Kebabına. Tokat Kebabı asırlardır sadece bu kebap türü için tasarlanmış fırınlarda pişirilen özel bir kebap. Malzemeleri Tokat’ın kendi biberi, patlıcanı, domatesi, hatta eti. Fiyatı da, o derece pahalı. Gitmeden araştırmadığımız ve tadılacak başka lezzetler keşfettiğimiz için Tokat Kebabı yemeden döndük. Zaten Tokat Kebabı her mevsim aynı lezzette değil. Sebzelerin toplandığı aylar yenen kebap, kış aylarında yenenlere göre çok daha lezzetli olacaktır. Girdiğimiz bir lokantada Tokat Kebabının fiyatı 70 tl’idi. Öğretmen evinde leziz Tokat Kebapları yapıldığını daha önce duymuştuk. Sizin başka önerileriniz olursa, ucuza Tokat Kebabı nerede yenir biliyorsanız, yorumlar kısmında lütfen paylaşın.
Zile Pekmezini biz tescilli bir markanın markette satılanlarından almayı tercih ettik. Bu pekmezi Tokat şehir merkezinde her yerde bulabilirsiniz. Ünlü olanı tahta kutuların içinde bulunanı ancak kap halinde satılanlarının da tadı gayet güzel.
Tokat Yaprağı normal yapraktan bir parça daha damarlı, ancak çok leziz. Bidonlarda toplandığı tarihler belirtilerek satılıyor. Çok yere sorduk, bize en uygun fiyatı Taşhan’ın caddeye bakan yüzündeki dükkanlar verdi.
Tokat’ta tadabileceğiniz diğer lezzetler arasında Tokat Tavası, Baklalı Dolma, Pehlili Pilav, Kuskus, Nivik, Bacaklı Çorba, Helle Çorbası, Toyga Çorbası, Çökelekli Pide, Elbiseli Sucuk, Kuşburnu ve Zambak Reçelini sayabiliriz. Karnımız acıktığı için Tokat Mutfağını anlatmayı burada kesip yemek yemeye gidiyoruz!
Tokat Gezilecek Yerler Listesi ve Tokat Gezi Rehberi burada bitti. Hızınızı alamadıysanız sizi Abant’a alalım mı? Tık tık yapın efendim.
Memleketimi böyle güzel anlattığınız için teşekkür ederim tekrar tekrar tekrar gelin
Tekrar tekrar gelmek isteriz. Memleketinize hayran kaldık. Biz de bu tatlı yorumla bize destek verdiğiniz için çok teşekkür ederiz, iyi ki varsınız.
Sivas’a da bekleriz. birlikte gezeriz 🙂 sayfanızı yeni keşfettim (kaputaş plajından:) iyi gezmeler
Merhabalar, yakın zamanda Sivas yolumuzun üstü olur mu bilemeyiz ama siz davet etmişken neden olmasın 🙂 Şehrinizi anlatmayı çok isteriz. Bir sürü çok sevdiğimiz Sivaslı arkadaşımız var. Hatta ailemizde Sivaslılık da var 🙂 Geç cevap verdiğimiz için özür dileriz, bu aralar Instagram odaklı gidiyorduk, yeniden buraya güzel yazılar hazırlıyor olacağız. Kocaman sevgi ve selamlar 🙂