SULUADA
Bu sıralar, Suluada ve Salda Gölü, Türkiye’nin Maldivleri sıfatıyla parıl parıl parlıyor ve son derece ilgi çekiyor. Biz de yolumuzun üstünü hem Suluada hem Salda yaptık ve iki nefis kumsal ve suya sahip bu iki güzel yeri de saatlerce gezdik. Bu yazıda da çokca merak edilen Suluada tecrübelerimizi anlatmaya karar verdik. Suluada Tekne Turları bulmaktan, Suluada’nın birbirinden enfes koylarında yaşananlara; suyun renginden, kumsalın güzelliklerine her şeyi bu yazıda paylaştık.
Gezgin Haberler kısmı hariç tüm yazılarımızda olduğu gibi bu yazıda yer alan tüm kareleri de biz çektik. Aşağıda yazının konu başlıklarını bulabilirsiniz. Suluada hakkında bilgi verirken, tüm maddelere kendi deneyimlerimizi de ekledik. İşte sizi bekleyenler:
1. Suluada’ya Nasıl Gidilir?
2. Suluada Plajı
3. Suluada Şifalı Suları
4. Suluada Mağarası
5. Suluada Hacivat Koyu
6. Adrasan Liman Koyu
7. Suluada Nerede
8. Suluada Tekne Turu Önerisi
9. Suluada Tekne Turu Fiyatları
Suluada’ya gidebilmek için Olimpos, Çıralı, Adrasan veya Kaş’da kalmanızda yarar var. Teknelerin tamamına yakını Adrasan’dan kalkıyor. O yüzden kalabileceğiniz en avantajlı yer Adrasan. Ancak burada yer bulamama gibi bir sorunla karşılaşırsanız da, çoğu tekne kaptanı sizi Olimpos veya Çıralı’da kaldığınız yerden alıp Adrasan’a getiriyor. Kaş, Adrasan’a bir nebze daha uzak olsa da buradan da sizi Adrasan’a taşıyacak kaptanlar bulmak mümkün. Ancak çok daha pahalı ve uzak oluyor. Tabii ki, kendi aracınızla Adrasan’a ulaşabiliyorsanız, her şey sizin için çok daha kolaylaşıyor.
Biz Suluada Tekne Turumuza katılmak için Çıralı’da kaldık ve sabah 9’da Çıralı’dan Adrasan’a doğru yola koyulduk. Tekne turumuz, saat 10’da Adrasan Koyu’ndan başlıyordu. 35 dakikalık bir yolculuğun ardından Adrasan Koyu’na geldik. Koy boyu belediye tarafından işletilen ve günlüğü 5 tl olan otoparklardan birine aracımızı bırakıp, önceden telefonla rezervasyon yaptığımız teknemizi bulmak için plaja doğru yürümeye başladık. Plaja varır varmaz da yan yana sıralı 10 kadar tekneyi bir arada bulduk ve kendimizinkine vardık.
Suluada’ya giden çoğu tekne saat 10.00-10.30 arasında kalkmakta ve akşam 5’e kadar dolu dolu bir tur gerçekleştirmekte. Bu teknelerin tamamı da neredeyse aynı anda kalkıp, aynı anda Adrasan’a dönmekte. Tekneden tekneye göre Suluada’da ve Adrasan’da gidilecek yerler değişiklik göstermekte. Ancak bütün teknelerin mutlaka uğradığı iki yer var ki, bir tanesi Suluada Plajı diğeri ise Suluada’da şifalı suların çıktığı kayalıklar.
Diğer tüm Adrasan Tekne Turlarında olduğu gibi bizim turumuzda da hareketli müzikler eşliğinde 1 saat 15 dakikalık bir yolculuğun ardından ilk durak Suluada Plajı oldu. Bu plaj, Suluada’nın neredeyse en güzel noktasıydı. Çünkü plajın olağanüstü güzellikteki kumsalı, bembeyaz bir renge sahipti ve bu beyazlık, suya muhteşem bir ton veriyordu. Çevrenin de tertemiz olmasının etkisiyle, berrak suların altından denizin dibini görmek mümkündü.
Dağın dibinde yer alan kumsalın dağa yakın kısımları kumlarla kaplıyken, denize yakın kısımları daha çok çakıllarla doluydu. Çakıllar son derece keskin olduğundan, Suluada Tekne Turuna deniz ayakkabısı ile katılmak hiç de fena bir fikir olmazmış diye düşünmeden edemedik tabii.
Çoğu teknede olduğu gibi biz de burada yemeğimizi yedik. Bizim teknemiz bol yeşillikli bir salata, harika pişmiş bir balık ve leziz bir spagetti ikramında bulundu bizlere. Diğer teknelerde de balık ağırlıklı bir menü karşılıyor sizleri. Bu güzel ziyafetten sonra Suluada’nın şifalı sularının çıktığı yere doğru tekrar yola koyulduk.
Suluada Plajı’nın ardından ikinci durağımız Suluada’nın şifalı sularının aktığı nokta oldu. Kaptanımız sağolsun, tam şifalı suyun çıktığı kayalıkların önüne yanaştırınca tekneyi Suluada’nın serin sularından en çok yararlanan da biz olduk.
Kayaların arasından akan su, Suluada’ya ismini veriyor. Bu suyun, özellikle taş düşürmede ve böbrek hastalıklarının tedavisinde etkili olduğu rivayet ediliyor. Şifalı geldi mi bilemiyoruz ancak serin ve yumuşak bir su olduğu kesin. Biz tadını beğendik.
Bu alan taşlık olduğu için denize girmek isteyenlerin, suyun kıyıda bile boyu geçtiğini bilmesi gerekiyor. Makarnalarla dikkatli bir şekilde denize girilirse bir sorun teşkil etmese de hiç yüzemeyenlerin Suluada Şifalı Suyu‘nun bulunduğu bölgede denize girmemesinde yarar var.
Suluada Şifalı Suyundan sonraki durağımız, Suluada Mağarası oldu. Burayı uzaktan görünce bile, teknedeki herkesle beraber bir heyecan kapladı içimizi ve sarıldık fotoğraf makinelerimize. Mağara, inanılmaz bir görsel ziyafet yaşattı gözlerimize. Adanın ortasında bulunan Suluada Mağarası adeta başka bir dünyaya açılan kapı gibiydi.
https://www.instagram.com/p/BmyqTLKBBN4/?utm_source=ig_web_copy_link
(Bu arada bizi instagram’dan takip edebilir, sorularınızı sorabilirsiniz: @yolumuzunustu )
Mağaranın bulunduğu bölgede suyun rengi de açık mavi değil, oldukça koyu idi. Son derece derin olan bölgede, bir süre durup daha sonra yeni rotamıza doğru devam ettik.
Yüzmekten en keyif aldığımız nokta Suluada Hacivat Koyu oldu. Adanın geri kalanı gibi huzur içinde bir yerde, enfes bir deniz rengi içinde saklı kalmış bir cennet daha keşfetmiştik. Hacivat Koyu da kumsalı neredeyse hiç bulunmayan ve taşlık olan bir bölgeydi. Ancak suyun rengi o kadar güzeldi ki buraya bayılmamak elde değildi.
Yaklaşık 45 dakika kadar da burada demir attık teknemizle. Kıyıya yaklaşamadığımız için, boyu geçen bir yerde durduk yine. Kimilerimiz yüzdü, kimilerimizse olağanüstü manzaranın tadını çıkardı. Bizim tavsiyemiz, katılacağınız tekne turunu seçerken Hacivat Koyu’nu da rotasına koymuş bir tekne turu seçimi yapmanız yönünde olacaktır.
Buradan sonra yolumuza harika meyveler eşliğinde devam ettik. Kaptanımız, üzüm ve karpuzlardan oluşan koca bir tabak hazırlattı yolcuları için.İstikamet Adrasan Liman Koyu oldu. Yol boyu, Suluada’nın güzelliklerini izleyerek Liman Koyu’na doğru ilerledik.
Suluada Tekne Turunun en huzurlu duraklarından biri de Adrasan Liman Koyu oldu. Koyda bizi onlarca çadır karşıladı. Adrasan’dan karayolu ile de ulaşılabilen Adrasan Liman Koyu, kampçıların uğrak noktaları arasında, doğayla iç içe nefis bir seyahat noktasıydı.
Koyun su rengi, adadaki berrak-turkuaz su rengiyle çok benzerdi. Kıyıya kadar yanaştığımız Liman Koyu’nda yüzmek son derece keyifliydi. Koyun, Adrasan’a göre sağ tarafı biraz taşlık olsa da, sol tarafı kumluktu.
Suyun tuz miktarı biraz fazla olsa da deniz tertemizdi ve yüzmesi çok eğlenceliydi. Adada olduğu gibi burada da su altı çekimleri yapmak mümkündü. Denizin içinde rengarenk balıklar görmek de öyle!
Adrasan Liman Koyu’ndan sonraki durağımız ise Adrasan Koyu oldu. Söylendiği gibi tam saat 5’de Adrasan’a vardık.
Bizim Adrasan Tekne Turumuz son derece keyifli geçti. Son olarak merak edebileceğiniz 2 kritik soruya cevap vererek bu yazımızı da sonlandıralım. Birinci sorumuz; tam olarak Suluada nerede? İkinci sorumuz ise Suluada Tekne Turu önerimiz ne?
Suluada, Adrasan açıklarında bulunan ve Adrasan’a 5-6 mil uzaklıkta yer alan bir adadır. Adını içinden çıkan ve şifalı olduğuna inanılan tatlı su kaynaklarından almaktadır. Suluada’ya ulaşım yalnızca teknelerle sağlanmaktadır. Adrasan Koyu’ndan katılacağınız herhangi bir Suluada Tekne Turu ile Suluada’ya 1-1,5 saat gibi bir sürede ulaşmanız mümkündür.
Yazıda anlattığımız harika tekne turunu, tesadüfen bulduğumuz Koray Kaptan’ın Durusu07 teknesiyle gerçekleştirdik. Tekneye talep çok olduğu halde az yolcu alması, makul fiyatlar sunması, ikramlarının bol olması ve turun güzel bir rotada ilerlemesi sebebiyle bizim Suluada Tekne Turu önerimiz Koray Kaptan.
Suluada Tekne Turu fiyatları; teknenin boyutuna, turun uzunluğuna ve ikramlara göre 50 ilâ 150 tl arasında değişmekte. Bizim size önerimiz; tekne turuna katılacaksanız en fazla 80 tl’lik bir tekne turuna katılmanız. Çünkü bu rakamın üstünde fiyat isteyenlerin ekstra sunduğu, aman aman bir özellik bulunmamakta.
Suluada’nın tüm güzelliklerini tek tek keşfetmek ve ada ile ilgili daha detaylı bilgi edinmek isterseniz aşağıdaki yazılarımızı mutlaka okumalısınız.
4. Hacivat Koyu
Suluada önerilerimiz burada bitti. Yolunuzun üstü güzelliklerle dolsun, selamlar 🙂
Yazı Etiketleri: