Suluada Mağarası

Suluada Gezilecek Yerler

Türkiye’nin Maldivleri Suluada haykırışları ayyuka çıkınca Suluada Gezilecek Yerler listesi oluşturmanın da zamanı geldi. Son yıllarda ününü arttıran Suluada, artık, gezginler ve turistler tarafından ziyaretçi akınına uğruyor. Hoş, biz de bu furyaya katılmadan edemedik. Çünkü Suluada fotoğraflarına bakınca gerçekten büyülendik. E bir de adayı gezince, Suluada’nın geleceğinin çok parlak olduğunu anladık. Böylece de bir Suluada’da Gezilecek Yerler listesi hazırlamaya karar verdik.

Suluada’da Gezilecek Yerler

Türkiye'nin Maldivleri Suluada
Türkiye’nin Maldivleri Suluada

Suluada Plajı

Sanki tek bir plaj varmış gibi, Suluada Plajı yazsak da Suluada’da iki adet plaj bulunuyor. Bu plajların ikisi de birbirinden eşsiz güzellikleriyle göz dolduruyor. Suluada Plajlarından bir tanesi berrak suyu, taşlık yapısı, dik yamaçları ve beyaz kumsallarıyla ziyaretçilerine harika bir göz ziyafeti sunuyor. Diğer Suluada Plajı ise içinde barındırdığı siyah çakılları, daha geniş kumsalı ve turkuaz renkli enfes deniz rengiyle ön plana çıkıyor.

Suluada Tekne Turları
Suluada Gezilecek Yerler

İki plaj da, Maldivlere benzeyen inanılmaz berrak renkteki deniz suyuyla göz dolduruyor. Suluada Tekne Turlarının ilk durağı genellikle Suluada Plajları oluyor. Ziyaretçiler burada uzun uzun yüzüyor ve denizin keyfini çıkarıyor.

Gelelim bizim deneyimlerimize:
Biz plajda yüzerken inanılmaz keyif aldık. Gerçekten de girdiğimiz en berrak denizlerden biriydi Suluada’nın denizi. Zaman zaman birbirinden güzel balıkları görmek de mümkün oldu. Denizin içi ise ayrı bir güzellikteydi. İrili ufaklı bembeyaz kayalar, denizin altında keşfedilmeyi bekleyen inanılmaz bir dünya yaratmıştı. Denizin içinden yükselen kayalıklar da Suluada’da fotoğraf çekilmek için nefis noktalar oluşturmuştu. Hâl böyle olunca hem denizin içinde, hem de dışında birbirinden güzel fotoğraflar çektik (Instagram’dan takip edebilirsiniz).

Suluada Plajı
Suluada Plajı – Suluada Gezilecek Yerler

Ancak Suluada Plajında zorluklar da vardı. Mesela biz deniz ayakkabılarımızın olmamasından dolayı çok pişman olmuştuk. Kumsalın bir kısmı kum, bir kısmı çok küçük çakıl parçacıkları, bir kısmı da büyük çakıllardan oluşuyordu. Hâl böyle olunca Suluada’nın plajlarında yürümek hiç de kolay olmadı. Taşlar inanılmaz derecede ayağa batıyordu. Bir kesilme yaşanmasa da ufak bir kanamada denizden enfeksyon kapma ihtimalini içinde barındırdığı için deniz ayakkabası giymek çok daha akıllıca olacaktı. Ama, şimdi nereden bulayım deniz ayakkabısını, rahat edemem derseniz, “bize hiç bir şey olmadı”; onu da ekleyebiliriz. Sadece, konforunuz ve sağlığınız için bu öneriyi bir kenara not ediniz.

Suluada'ya Nasıl Gidilir
Suluada’da Gezilecek Yerler

Buraya gelirken getirmenizin iyi olacağını düşündüğümüz bir diğer şey de marketlerde bir kaç liraya satılan ve telefonlarınızla su altı çekimleri yapmanızı sağlayan su geçirmez koruma kılıfları olacaktır. Turkuaz renkli sular ve denizin altındaki dünyaları çekmek için hem Suluada Plajı, hem de Suluada’nın diğer noktaları görsel şölenlerle dolu. Eğer, anı ölümsüzleştirmek yerine anı yaşamayı tercih edenlerdenseniz de yanınızda en azından bir dalış gözlüğü bulundurmanız da yarar var.

Suluada Şifalı Suları

Suluada Tekne Turları’nın ikinci durağı genellikle Suluada Şifalı Suları oluyor. Suluada denizin ortasında içinde tatlı sular çıkan, muhteşem bir biyoçeşitliliğe sahip, inanılmaz bir ada. Adanın kayalarının arasından akan suların denizle buluştuğu noktaya her gün onlarca tekne; onlarca gezgini ve turisti getirip onların bu sulardan içmelerini sağlıyor. Suluada bu derece popüler olmadan önce, Suluada’nın şifalı suları balıkçılar tarafından ziyaret ediliyor ve yolunun üstü Suluada olan tüm tekneler bu noktadan su ihtiyaçlarını gideriyordu.

Şimdilerde ise Suluada’nın tatlı sularının hastalıklara iyi gelip gelmediği tartışılıyor. Biz konu hakkında bilimsel bir araştırma görmesek de, bu güzel sulardan 3 litreden fazla içtik. Hâl böyle olunca da Suluada’nın Şifalı Suları gerçekten şifalı mı? konusunu tartıştığımız bir Suluada’nın Şifalı Suları yazısı yazdık. Dilerseniz mavi yere tıklayarak yazıya gidebilirsiniz.

Suluada Şifalı Suyu
Suluada Gezi Rehberi

Suluada Gezilecek yerler listemizin bu sağlık kokan maddesi için önerimiz ise yanınıza bol bol şişe almanız olacaktır. Genellikle suyun aktığı noktada uzun bir sıra oluyor ve sudan yeterince içmek mümkün olmuyor. Suluada’nın tatlı sularının şifalı olduğuna inananlar (özellikle böbrek taşı olanlar) ise yanlarında şişeler getirerek suları doldurup zamana yayarak içiyor.

Ayrıca Suluada’nın diğer noktalarında olduğu gibi, bu noktada da dağlara dikkatli bakarsanız Suluada’nın keçilerini görebilirsiniz. Herhangi bir yerleşim yerinin bulunmadığı ve insanların iç taraflarına çok fazla uğramadığı ada da onlarca canlının yanında, dağ keçileri de yaşıyor. Biz tam bu noktada dağ keçileirni bolca gözlemledik.

Adrasan Balıkçı Koyu
Suluada’da Gezilecek Yerler

Son olarak Suluada’nın şifalı sularının denize döküldüğü noktada denize girmek isterseniz, buranın kıyıda bile 3 – 4metreden derin olduğunu hatırlatmakta yarar var. Ancak dalgasız günlerde keyifli bir şekilde yüzebilirsiniz.

Hacivat Koyu

Akdeniz’in minik adası, içinde birbirinden enfes koyları da barındırıyor. Hacivat Koyu’da bu koylar arasında denizinin şahane renkleri ve olağanüstü güzelliğiyle ön plana çıkıyor. Böylece de Suluada Gezilecek Yerler listemize 3. sıradan dahil oluyor.

Hacivat Koyu, Adrasan’a konum olarak daha yakın bir noktada yer alıyor. Koyun adını ise koyda bulunun dik kayalıklar veriyor. Deniz kıyısı dahi, dev kayalıklardan oluşuyor. Deniz kıyısından bir kaç metre sonra denizin içinden yükselen bir kayalık Hacivat’ın kukuletasına benzetildiği için bu koya Hacivat Koyu deniliyor.

Hacivat Koyu
Suluada Gezilecek Yerler – Hacivat Koyu

Suluada’da yüzebileceğiniz en güzel noktalardan birini de Hacivat Koyu oluşturuyor. Güneş ışınlarının denize vurmasıyla koyun suyu, yeşilin muhteşem bir tonuna dönüyor. Koyun temizliği ve kayalıkların yapısı deniz altı dünyasını keşfetmek için harika bir fırsat sunuyor. Adrasan Tekne Turları burada genel olarak yarım saat 1 saat arasında duruyor ve sizin koyun güzelliklerini keşfetmeniz için bekliyor.

hacivat burnu koyu
Suluada Gezilecek Yerler – Suluada Koyları

Suluada Hacivat Koyu’na gelirken de dalış gözlüklerinizin olması harika güzelliklere doyasıya bakmanızı sağlayacaktır. Denizin altı dev kayalar ve keskin kayalıklarla dolu olduğu için tekneler deniz kıyısına kadar yanaşmıyor. Açıklarda demirliyor. Durum böyle olunca da 4-5 metrenin üstünde bir derinlikte denize girmek gerekiyor. Ancak çarşaf gibi olan deniz, yüzme bakımından belki de Suluada Plajlarından bile daha güzel bir deneyim sunuyor. Balıklar burada da gruplar halinde dolaşıyor. Kayalıkların arası keşfedilmeyi bekliyor.

Adrasan Hacivat Koyu
Suluada’da Gezilecek Yerler

Tekne kaptanları burada denize balıklama atlama yaparak girilmemesi konusunda uyarıyor. Bir kayalığa denk gelindiğinde ciddi yararlanmalar yaşanabilecek bölgede deniz kıyısına çıkarken de dikkatli olunması gerekiyor. Kıyıda kumsal bulunmuyor ve kayalıklar her tarafı kaplıyor. Yosunlu ve kaygan olan kayalıklar, düşme riski taşıyor. Burada biz de kötü bir anı yaşasak da başımıza bir şey gelmemişti. Dilerseniz, Hacivat Koyu ile ilgili yazdığımız yazıya göz atarak burada yaşadıklarımızı da okuyabilirsiniz: Hacivat Koyu

Suluada Mağaraları

Suluada denizin altından ve üstünde onlarca mağaraya ev sahipliği yapıyor. Bu mağaraları özel kılan ise, mağaraların onlarca canlı türüne ev sahipliği yapmaları oluyor.Suluada Mağaraları, Suluada’nın deniz kıyısı olan bölgelerinde de bulunuyor. Bu yerler içinde öyle bir yer var ki bu sefer de denizinin açık değil koyu rengiyle insanları büyülüyor. Suluada Tekne Turları da bu güzel yeri ziyaretçilerini göstermek için buraya mutlaka uğruyor.

Suluada Mağaraları
Suluada Mağarası

Denizin üstünden ve altından gözüken alanda yan yana bir kaç mağara birden bulunuyor. Bu mağaraların üstü de dev kayalıklardan oluşuyor ve güneş ışınlarıyla beraber adeta renk değiştirerek bir resital sunuyor. Ancak herhangi bir Suluada Tekne Turu ile alana gelenler burada denize giremiyor. Çünkü mağaraların bulunduğu bölgede fok balıkları yaşıyor. Tabii sadece fok balıkları değil, onlarca balık türü daha bulunuyor. Ayrıca deniz bu alanda çok fazla derinleşiyor. Zaten suyun rengine bakınca bu derinlik hemen belli oluyor. Bu da hem ekosisteme zarar vermemek için hem tur yapanların güvenliği için bölgede denize girilmemesinin gerekliliğini arttırıyor.

Suluada Mağarası
Suluada Gezilecek Yerler

Kaptanlar teknelerini mağaraya yanaştırarak, fotoğraf çekilmesi için yolculara zaman tanıyor. Bu noktada fotoğraf çekilmek için en güzel açıyı adanın ortasında bulunan dev yarığın, adanın diğer tarafını gösterdiği bölge oluşturuyor. Güneşin de etkisiyle suların içinden adeta farklı bir dünyaya açılan kapıya doğru yolculuğa çıkacakmışsınız hissi sizi mest ediyor.

Suluada Mağaraları dışında, Suluada’da gezilecek ve keşfedilecek onlarca yer bulunuyor. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi adada yerleşim alanı bulunmuyor ve insanlar buraya yalnızca tekneyle ulaşılıyor. O yüzden adaya gelmek için kendinize ait bir tekne kiralamanız ya da her gün Adrasan’dan kalkan Suluada Tekne Turlarından birine katılmanız gerekiyor. Suluada’ya giden tekneler zaman kısıtından dolayı bu koyların sadece bazılarına uğruyor. Bu koylar hakkında bilgi edinip, tekne turunuzu seçerken, hoşunuza giden koylardan geçen teknelerde yer ayırtabilmeniz için bu koyları da Suluada Gezilecek Yerler listemize ekliyoruz.

Balıkçı Koyu

Balıkçı Koyu genellikle Suluada teknelerinin son durağı oluyor. Çünkü koy, Adrasan’a çok yakın bir mesafede bulunuyor. Koya illa Suluada gezisi yaparken gelmeniz gerekmiyor. Adrasan’dan Balıkçı Koyuna yürüyerek gelmek bile mümkün oluyor. Adrasan Plajı’nın bitiminden koya uzanan bir yol bulunuyor ve koya varmak çok kısa bir süre sürüyor.

Konumuz Suluada Gezilecek Yerler olduğu için, biz koyun Suluada Gezisi sırasında bizde bıraktığı etkiyi anlatarak yazımıza devam edelim.

Adrasan Liman Koyu
Suluada Gezilecek Yerler

Balıkçı Koy kamp yapmak isteyenlerin Adrasan’da en çok tercih ettiği yerlerden biri. Biz tekneyle koya yanaştığımızda onlarca çadır, deniz kıyısında ve ağaçların arasında bizi bekliyordu. Balıkçı Koyunda kamp yapılmasına izin veriliyor ve Adrasan tatili yapmak isteyen kamp için bu koyu tercih ediyor. Koyun denizi tuzlu olsa da renkleri insanları büyülüyor. Yüzerken biraz denizin içinde bulunan kayalıklara çarpmış da olsak, bu güzel koy dingin denizi ve sakin ortamıyla kendine hayran bırakıyor. Detaylarıyla yazdığımız Adrasan Balıkçı Koyu yazımızı okuyarak, kamp imkanlarından ulaşım seçeneklerine her bilgiyi yazımızda bulabilirsiniz.

Tekne Turu Fiyatları
Suluada’da Gezilecek Yerler

Amerikan Koyu

Suluada Tekne Turlarının uğradığı koylardan biri de ilginç hikayesiyle ön plana çıkan Amerikan Koyu. Tunç Çağından kalma Gelidonya Batığını bulmak için Amerikalı bilim adamları bu koya bir üst kuruyor. Eski adı Kelleciler Koyu olan bu güzel yer Amerikalıların batık arama çalışmalarını buradan yürütmeye başlamasından sonra zaman içerisinde Amerikan Koyu olarak anılmaya başlıyor.
Adrasan’dan kalkan teknelerin bir kısmı rotalarına Amerikan Koyunu da koyuyor.

Korsan Koyu

Adrasan’ın koylarını güzel yapan şeyler arasında tüm koyların kendine has bir hikayeye sahip olması yatıyor. Korsan Koyu, bundan uzun yıllar önce, gerçekten korsanların yaşadığı bir koy olduğu için bu ismi alıyor. Deniz akıntıları yüzünden gemilerin bu koya sürüklendiği ve bunu çok iyi bilen korsanların da yağmalamak için bu gemileri beklediği rivayet ediliyor.
Koy, Karaöz Köyünün ormanlara açılan bölgesinde yer alıyor. Olimpos ve Adrasan’ın ünü iyice arttıktan sonra Karaöz Köyü yeni ve huzurlu gezi rotaları arayanlar için harika bir alternatif olarak orada öylece duruyor. Çoğu gezgin burada kamp yapmayı tercih ediyor çünkü Korsan Koyunda kamp yapılabiliyor.  Suluada Tekne Turları’nın bir kısmı da bu koya uğruyor ve burada denizin keyfini çıkarmanız için size yeterli zamanı tanıyor. Ayrıca Suluada’ya gitmeyen diğer Adrasan Tekne Turları tarafından da koy ziyaret edilebiliyor.

Suluada'da Gezilecek Yerler
Suluada Gezilecek Yerler

Bizim önerimiz, ister Suluada Tekne Turuna katılın, ister Adrasan’ı karadan keşfe çıkın; eğer huzur arıyorsanız Korsan Koyu tam size göre olacaktır!

Suluada’da gezilecek yerleri sıraladığımıza göre gelelim Suluada’ya ulaşımın nasıl sağlandığı ile ilgili bilgileri vermeye.

Suluada’ya Ulaşım

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi Suluada’ya ulaşım Suluada Tekne Turları sayesinde sağlanıyor. Suluada Adrasan ile Gelidonya Feneri arasında bulunuyor. Buraya genellikle balıkçı tekneleri ve tur tekneleri ziyaretlerde bulunuyor. Adada yerleşim bulunmuyor. Suluada’ya ulaşmak için bir tekne turuna katılmak ya da bir tekne veya yat kiralamak gerekiyor. Ancak Balıkçı Koyu ve Korsan Koyu gibi Adrasan’a yakın koylara kara yolu ile ulaşım sağlanabiliyor.

Suluada’da Gezilecek Yerler listemiz burada bitti. Suluada’ya gitmek konusunda kararsızsanız sizi Suluada tecrübelerimizi paylaştığımız Suluada (tık tık) yazımızda konuk edebiliriz.

Yolunuzun üstü hep güzelliklere çıksın.


Suluada Gezilecek Yerler Yazı Etiketleri:

Yazan:

yolumuzunustu

Yazmak için değil; daha güzelini yaşatmak için yazıyoruz!