Gezgin Fest Van yolunda

Gezginfest

Gezginfest katıldığımız ilk gezgin festivali olduğu için, çok özel bir yere sahip gözümüzde. 2018 Gezginfest Kilyos, bugüne kadar düzenlenen ikinci Gezginfest oldu. İlki 2017’de Gezginfest Fethiye adıyla Fethiye Aksazlar Koyunda gerçekleşmişti. Üçüncüsü de, çok yakın bir zamanda 7-9 Eylül 2018 tarihinde, Van’da gerçekleşecek. Bu da demek oluyor ki Gezginfest, yılda bir veya birkaç kere düzenlenecek ve gezginlerin buluşma festivali olacak büyük bir organizasyon olma  yolunda hızla ilerliyor. Aslında ilerliyor demek yanlış olur çünkü Gezginfest’e katılım o kadar yüksek ki, Gezginfest için şu anda Türkiye’nin en büyük festivallerinden biri diyebiliriz.

Gezgin Fest Konser Alanı
Gezgin Fest Sahil

Biz de gelen sorular üzerine, bu güzel festivale katılmak isteyen gezginler için Gezginfest Kilyos deneyimimizden yola çıkarak Gezginfest’in nasıl bir şey olduğunu anlatmaya karar verdik sizlere. Tabii ki bu yazı çok sevdiğimiz ve üyesi olmaktan büyük bir mutluluk duyduğumuz Interrail Türkiye grubunu veya Gezginfest organizasyonunu baştan aşağı öven, “kesin gidin abi Gezginfest efsaneydi” diyen bir yazı olmayacak. Biz genel hatlarıyla festivali ne kadar beğenmiş olsak da, henüz ikincisi düzenlendiği için bir takım eksiklikler ve aksaklıklara da şahit olduk maalesef. E Gezginfest’i araştıran gezginlerin, gezginfest deneyimleri için de minik bir araştırma yapacağını bildiğimizden dolayı, buraya sevgi dolu ama bir o kadar da tarafsız bir yazı koymak şart. Yıkıcı değil, yapıcı olmak her zaman daha iyiye taşıyacaktır ve yapılan onca güzel şeyi görmezden gelip kötülere odaklanmak da büyük bir haksızlık olacaktır. Bu bilinçle oluşturduğumuz yazı içeriği ve tıklanabilir başlıklarla tanıştıralım ilk olarak sizleri:

1.Gezginfest nedir?
2.Gezginfest Deneyimi (Kapı, Kamp Alanı, Konserler, Yemekler, WC)
3.Gezginfest Van
4.Gezginfest Bilet Fiyatları ve Bilet Alma
5.Gezginfest’e Giderken Götürülecek Şeyler



1. Gezginfest nedir?

Bizim için Gezginfest;  başta gezginler olmak üzere, çoğunluğu gençlerin ve ruhu genç kalanların katılımıyla gerçekleştirilen, içinde kamp yapma, eğlenceli atölye aktiviteleri gerçekleştirme, birbirinden nefis sanatçıları dinleme ve eğlencenin dibine vurmanıza imkan tanıyan, Türkiye’nin ilk ve en büyük gezgin festivalidir. Anladığımız kadarıyla, Interrail Türkiye grubu, Gezgin Sözlük, ilgili ticari organizasyonlar ve birbirinden değerli sponsorlar tarafından düzenlenmektedir. Yılda bir veya birkaç defa, Türkiye’nin çeşitli yerlerinde yapılacak gibi görünmektedir.

Gezgin Fest Festival Alanı
Gezgin Fest Festival Alanı

2. Gezginfest Deneyimi

Özellikle gezginlerin bir festivale sahip olması müthiş bir şey. Gezginfest Kilyos deneyimimizden yola çıkarak ve Gezginfest Fethiye deneyimlerini değerlendirerek Gezginfest Van ve gelecek diğer festivaller için bir vizyon oluşturalım şimdi. Öncelikle Gezginfest’te neler yaşadık – siz neler yaşayacaksınız:

2018 Gezginfest Kilyos Deneyimimiz:

Cuma akşamı ulaştık Gezginfest’in düzenlendiği Kilyos/Gümüşdere Big Beach’e. Festival yoluna kadar defalarca gördüğümüz Gezginfest tabelaları bizi son derece heyecanlandırmışken, festivale yürüyen onlarca gezgin iyice havaya girmemizi sağladı. Arabamız olduğu için hemen otostop çeken bir gezgini alıp alana iyice yaklaştık. Festivalin İstanbul’da düzenlenmesinin de etkisiyle beklediğimizin çok üzerinde bir arabalı katılım olduğunu, arabamız festival alanına yaklaştıkça trafiğin durma noktasına gelmesinden anladık. Böylece festival kapısına 10 dakikalık yürüme mesafesinde arabayı bırakıp yürüyerek devam ettik alana. Big Beach’in bulunduğu bölge jandarmanın denetiminde olduğu için organizasyon güvenliği özel güvenlik ve jandarma tarafından sağlanıyordu anladığımız kadarıyla. Kapıda uzun bir kuyruk vardı ancak, hızlı ilerledi. Kuyruğun en büyük sebebi de, jandarmanın tek tek kimlikleri toplayarak kontrol yapmasıydı muhtemelen (-ki bu festival güvenliği için çok iyiydi).

Kapı

Kapıda hiç bir sorun yaşamadık. Gezginfest çalışanları bizi çok güzel yönlendirdiler. Kimlik kontrolünün ardından X-Ray cihazlarından geçtik. Burada özel güvenlikler tarafından çantamız kabataslak kotnrol edildi. İçinde ne var – ne yok aramasıydı bu. Aslında alana yiyecek-içecek sokmak yasaktı. Ancak zaman kısıtının etkisiyle inanılmaz detaylı bir arama yapılmadığı ve 50-70 litre gibi dev sırt çantalı gezginlerin çantalarının boşaltılıp aranmasının neredeyse imkansızlığı gibi sebeplerle içeriye yemek ve içecek sokmak bazı insanlar için mümkün oldu.

Gezgin Fest Kapı
Gezgin Fest Kapı

Ardından görevliler alınan gezginfest biletinin özelliğine göre (kamp, kombine, tek gün vs.) bileğimize farklı renklerde bileklikler taktı. Böylece kamp paketi satın almayan birinin kamp alanına girmesi ve olası güvenlik problemleri engellendi. Giriş çıkış yaptığımız hergün kapıdan geçtik ancak ilk gün dışında hiç beklemedik ve güvenlikli bir geçiş sağladık.

Kamp Alanı

Biz sağlık problemleri ve yaşanabilecek aksaklıkları tahmin ettiğimiz için kamp yapmayı tercih etmedik ancak kamp yapan arkadaşlarımızdan çeşitli bilgiler aldık. Dev katılım sebebiyle hem kampa uygun bir alan, hem de plaj, kamp alanı olarak kullanıldı. Özellikle plajda kamp atanlar, sıcaktan rahatsız olsa da, kamp alanındaki görüntü muazzamdı. Öğrendiğimiz kadarıyla görevli arkadaşlar ilk kez kamp yapacaklara çok yardımcı oldu. Çadır kurma konusunda bir problem yaşanmadı.

Şirinler Köyü Kamp Alanı
Şirinler Köyü Kamp Alanı

Yine de kamp yapmayacaklar için bir diğer alternatif gezginfest e yakın otellerin, varsa hostel-pansiyon gibi yerlerin ayarlanması olabilir. Tabii bu noktada doğal olarak herşeyi ayarlamak ve festival alanına ulaşmak tamamen sizin mesuliyetinizde olacak.

Yemekler

Yemekler konusunda yaşanan en büyük hayal kırıklığı yemek fiyatları oldu. Kasada para alma-bozdurma gibi sorunlar yaşanmaması için paralarınızı kasalarda 5 tl değerindeki jetonlara çevirip yemek standlarına gidiyordunuz. Ayrıca içine para yükleyebileceğiniz güzel bir telefon uygulaması da oluşturulmuştu. Bu noktada her şey çok iyi ayarlanmıştı, ancak kola, fanta gibi gazlı bir içeceğin 1 jeton yani 5 tl olması gereksiz bir yük yarattı hepimizde. Sandiviç ekmeği ile yapılan köfte ekmekler 3 jeton, yani 15 tl, tavuk burger + patates kızartması 2 jeton yani 10 tl idi. Hâl böyle olunca, ucuza gezmek için sürekli marketten yiyen bizler, tasarruf için sürekli otostop çeken gezginler ve festivale gelen tüm öğrenciler için yemek konusu büyük bir gider kalemi oldu.



Bu konuda eleştiri alan Gezginfest ekibinin gelecek festivaller için daha uygun fiyatlarla çıkması en büyük beklentimiz. Fiyat durumunun katılımcı işletmeler ve sponsorlardan kaynaklı olduğunu düşünsek de yemeklerin lezzeti gayet yerindeydi. Waffle, vegan ve vejeteryan yemekleri gibi çeşitlerin olması da büyük bir artıydı.

Sahil, Plaj, Deniz

Festival için ayarlanan yerin Kilyos olması bizce çok doğru bir seçimdi. Kilyos’un Big Beach plajının seçilmiş olması da gayet uygundu. Festival ekibi tarafından can kurtaranlar ayarlanmıştı. Denize giriş saat 7’den sonra yasaktı ve denizdekilerin çıkması isteniyordu. İstenmeyen bir hadise yaşanmaması için böyle bir önlem alınması çok yerinde olmuştu. Ayrıca makul bir aralıkta dalga kıran bulunuyordu. Bu dalgakıranları haddinden fazla geçmek anında can kurtaranın megafonla müdahalesine neden oluyor ve açılanların tehlike arz etmeyecek kadar yakına gelmesi isteniyordu.

Kilyos Big Beach Sahil
Kilyos Big Beach Sahil

Kum ince ve güzeldi. Sahil yeterince uzun, plaj yeterince genişti. Buradaki tek sorun şezlong ve şemsiyeden kaynaklandı. O da bizce festival ekibinin sorunu değildi. Sponsor firmanın şemsiye ve şezlongları yeterli gelmeyince sıcaktan bunalan ve yanan insanlar oldu. Bazı arkadaşların tek başına, orada bulunmayan arkadaşları için fazladan şezlong kapması durumu daha da kötü bir hale getirdi. Bir dahaki sponsorluk anlaşmasında dikkat edilmesi gereken bir diğer konu da buydu bizce. Şezlong olmasa da olur ancak şemsiyelerin artması şart.



Konserler

Şüphesiz festivalin en iyi kısmı konserlerdi. Günün neredeyse tamamında festival alanında müzik eksik olmuyordu. Bu da denizde bile eğlenmemize yetti de arttı. Üstüne üstlük böyle müthiş sanatçıların bir araya getirilmesi ve sadece festival biletleri ücreti düşünüldüğünde, bu fiyata bu kadar harika sesin dinlenmesi çok iyiydi. Teoman, Ezhel, Haluk Levent, Cem Adrian, Melek Mosso, Manuş Baba, Feridun Düzağaç, Gazapizm gibi dev isimler geldi ve hepsi birbirinden güzel performanslar sergiledi.

Gezgin Fest Konser Alanı
Gezgin Fest Konser Alanı

Katılım çok yüksek olunca sahnenin arka tarafına da dev bir ekran kurulmuştu. Zaten sahnenin iki yanında da dev ekranlar vardı ve çekimler çok çok iyi yapıldı. Biz sahneye yakın kısımda da, arkadaki dev konser alanında da dinledik konserleri ve ikisinden de çok memnunduk. Bu arada bir de alternatif sahne vardı ve o da son derece güzeldi. Amatör grupların çıkması da ayrı bir güzellik kattı festivale. Gördüğümüz tüm insanlar da bağırı çağıra, dans ede oynaya, mutlu mesut konserlerini izledi. O yüzden kosnerler için puanımız tam oldu.

Atölye Çalışmaları

Farklı farklı atölyeler kurulmuştu. Güzel etkinler, değişik eğlenceler ve ilginç atöyle çalışmaları gerçekleştirildi. Bizim için en renklisi Türkiye’nin ilk geri dönüşümden yapılan arabasını rengarenk boyamak oldu. Özel pasaport basılması, rasta yapılması, su dolu dev fıçıların içine kollar sokularak yapılan dövmeler ve daha nicesi çok başarılıydı.



Bu konu başlığında ele almamız gereken bir diğer konu ise festival alanıydı. Farklı noktalara farklı farklı fotoğraf çekilecek, eğlenceli yerler yapılması çok iyi olmuştu. Graffitili duvarlar, sahilde bulunan Dünya Şehirleri tabelası, Efes’in bisikleti ve daha nicesi çok güzeldi.

Gezgin Fest Atölyeler
Gezgin Fest Atölyeler

Tuvaletler ve Duşlar

Çok fazla sayıda tuvalet konsa da bazılarının işlevsiz hale gelmesi, temizlik problemleri ve dev kalabalık, tuvaletler konusunda büyük bir sorun yarattı. Çok fazla şikayetçi oluştu. Kakabüsler konforlu olsa da tuvaletler konusunda festival ekibinin büyük bir ders çıkardığından bir şüphemiz yok.

Duşlar meselesine gelince, yaşanan aksaklıktan kim sorunlu bilemiyoruz ama böylesine dev bir organizasyon için bu kadar az duş konması ve bu duşlardan da ince bir su akması çok büyük bir sıkıntıydı. Muhtemelen önceden düşünülemeyen bir detay oldu. Ancak tuvaletler ve duşlar bu festivalin en sıkıntılı başlıkları oldu.



Muhtemelen bu sebeplerle bir sonraki festival olan Gezginfest Van’da aynı sorunların yaşanmaması için alanda 55 adet duş ve 250 adet tuvalet hizmet verecek.

3. Gezginfest Van

Şimdi bu deneyimden yola çıkarak bir Gezgin Fest Van portesi çizelim. Öncelikle şunu belirtelim ki Gezgin Fest internet sitesinde bir dilek kutusu oluşturmuş. Yani Kilyos’da yaşadığınız aksaklıkları buradan iletebilir, Gezgin Fest Van’da olmasını istediğiniz tüm güzellikleri orada dileyebilirsiniz. Hemen Gezginfest’in sitesinde anasayfada karşılıyor sizi bu dilek kutusu. Zaten böyle bir şey yapmaları bile GezginFest Van’ın çok daha güzel geçeceğinin ve yaşanan problemlerin bir daha yaşanmaması için çaba harcanacağının en büyük kanıtı.

Gezgin Fest Van yolunda
Gezgin Fest Van yolunda

Gezginfest Van doğunun ilk müzik festivali sloganıyla geliyor. Gerçekten de böyle olması ayrıca değerli bu festival için. Toplumsal farkındalık yaratmayı amaçlayan festival, farklı kültürleri sanat, müzik ve seyahat olguları ile bir araya getirme gayesinde. Line-up’da ilan edilmiş durumda. Yine dev bir kadro çıkıyor karşımıza:

7 Eylül: Athena, Kardeş Türküler, İlyas Yalçıntaş, Sena Şener, Emir Can İğrek, Yener Çevik, Shantel

8 Eylül: Mohsen Namjoo, İlkay Akkaya, Manga, Fatma Turgut, Can Gox, Timsahın Gözyaşları, Gazapizm

9 Eylül: Teoman, Selda Bağcan, Boom Pam, Can Bonomo, Ahmet Aslan, Kurtalan Ekspres, Pera, Ezhel



Gezginfest Van için tahsis edilen alan incelendiğinde de başarılı bir iş çıkartıldığı ortada. Festival Gevaş Ada İskelesi Ahtamara Tesisinde gerçekleşecek. Yani meşhur Akdamar Adası’nın tam karşısında. Bölgenin ne kadar güzel olduğu gezginlerce bilinen bir gerçek. Ahtamara Tesisi de internetten incelendiğinde gayet güzel gözküyor.

İşte tüm bu sebeplerden GezginFest Van için de, bizi güzel bir festivalin bekleyeceğini söylemek mümkün.

4. Gezginfest Bilet Fiyatları ve Bilet Alma

En merak edilen konulardan biri de Gezginfest bilet fiyatları şüphesiz. Burada en önemli nokta bileti erken almak. Biz GezginFest Kilyos biletlerimizi çok çok erken aldığımız için inanılmaz ucuz bir fiyatla karşılaşmıştık. Neredeyse, festival zamanı tek gün giriş fiyatına 3 günlük kombine bilet almıştık. Bu yüzden siz de durumunuzun müsait olması halinde Gezginfest biletlerinizi erkenden alabilirsiniz. Şu anda Gezgin Fest Van için erken dönem biletleri satışta gözüküyor. Mesela, Biletix’te erken dönem kombine 76 tl, kombine + kamp 97 tl, tek gün giriş 54 tl. Ancak festival tarihi yaklaştıkça bu fiyatlar değişiyor.

Gezgin Fest Konser Alanı
Gezgin Fest Biletleri

Gezginfest bilet alma işlemleri nereden yapılıyor derseniz o da kolay. En rahat yöntem internet. İster Biletix’den ister Gezginfest ‘in internet sitesinden Biletix’e yönlenen linkten biletinizi hemen alabilirsiniz. Mail ile gönderilen biletin barkodunu kapıda görevlilere onaylatmak yeterli. Bunun dışında Gezginfest Van bileti almak için Hayal Kahvesi Van gibi bazı mekanlara da gidebilmeniz mümkün. Yani bilet almak da çok kolay!

5. Gezginfest’e Giderken Götürülecek Şeyler

Kamp festivalleri doğal olarak elzem malzemeleri yanınıza almanız gereken festivallerdir. Kampa giderken götürmeniz gereken genel şeylerin yanında, kamp yapmasınız da gerekli olabilecek bazı eşyalar önermek istedik.

Öncelikle festivalin her günü çok fazla konser olacağı için sürekli ayakta kalmak zor. Bu yüzden katlanabilir sandalyeniz varsa size büyük keyif yaşatacaktır.

Diğer bir konu festivalin geç saatlere kadar sürmesi meselesi. Yaz ayları da olsa, bahar ayları da olsa özellikle deniz ve göl kenarları rüzgarlı olacağından soğuğa karşı şal, hırka, penye gibi şeyleri yanınızda bulundurmanız çok faydalı olacaktır bizden söylemesi.

Festival alanında tüm gün durmayı planlıyorsanız, herhangi bir suya girmeseniz de deli yanıyorsunuz. Yani güneş kremine ihtiyacınız olabilir. Bir de rahat yürümek için rahat bir ayakkabı ve plaj terliği getirmeyi de ihmal etmeyin.

Powerbank en önemli ihtiyacınız. Gezginfest Kilyos‘da şarj karavanı vardı ancak sonradan değişme ihtimali olsa da şimdilik Van’da şarj alanı bulunmayacağı belirtilmiş.

Tuvalet kağıdı, deniz havlusu, gölgelik için kullanılabilecek eşyalar, ıslak mendil, uyku tulumu, mat, bol bol çamaşır, diş macunu, şampuan, bir de çöp torbası özellikle kamp yapacakların ihtiyacı olacağı temel maddeler arasında yer alıyor.

Gezgin Fest Festival Alanı
Gezginfest

Çöp torbası için de kısa bir değerlendirme yapmak yerinde olacaktır. GezginFest Kilyos’da çöp kutularının olmaması sebebiyle çöpler belirli alanlarda açıkta birikti ve sorumsuz bazı arkadaşlar (ki bazı demek hafif kaçar, çok fazla insan) çöpünü gelişi güzel her yere attı. Daha sonra sorumlular tarafından toplansa da, bu çöpler festival süresince çok kötü bir görüntü ve kirliliğe yol açtı. Bu yüzden çöp için, doğaya zarar vermeyen poşet getirip organizasyona kendi faydanızı yaratmanız çok değerli olacaktır.

– Bizden şimdilik bu kadar. Sorularınızı alabiliriz. Bizi Instagram’da FB’da her yerde @yolumuzunustu yazarak bulabilirsiniz. Hepinizin yolunuzun üstü güzelliklerle ve eğlence dolu nice festivallerle dolu olsun. Selamlar!

 

Gezgin Fest Yazı Etiketleri:



Yazan:

yolumuzunustu

Yazmak için değil; daha güzelini yaşatmak için yazıyoruz!