

Hepinize umut dolu bir gün diliyoruz. Beraber mücadele edip beraber kazanacağız! Covid-19 salgınından korunmak için dünyanın farklı ülkelerinden insanlarla yaptığımız röportajların üçüncüsünde, İsviçre’den Selin Hanım (@seliincee) ile görüştük.
Bildiğiniz gibi bu seriye, diğer ülkelerde yapılan hatalar bizim ülkemizde de yapılmasın diye başlamıştık. Bu noktada Selin Hanım’ın bizlere verdiği mesajlar ekstra önem arz ediyor. Öncelikle, İsviçre’deki duruma genel olarak bakalım ve hemen ardından röportaja başlayalım:
İsviçre’de Corona Günlükleri
İsviçre’de durumun ciddiyeti artınca hükümet 19 Nisan’a kadar OHAL ilan ettiğini duyurdu. İsviçre Devlet Başkanı Simonetta Sommaruga “Ülke genelinde güçlü bir tepki gerekiyor ve buna ihtiyacımız var” diyerek durumun ciddiyetini dile getirdi.

Ülkede şuanda sinemalar, tiyatrolar, barlar, restoranlar ve tüm spor merkezleri ile diğer eğlence merkezleri kapatılırken eczaneler, marketler, akaryakıt istasyonları ve kamu dairelerinin ise faaliyetlerini sürdürdüğü biliniyor.
Peki İsviçre’nin Basel kentinde yaşayan Selin Hanım (@seliincee) bu endişe verici tabloyu nasıl değerlendiriyor? Kendisine bazı sorular yönelttik ve çok çarpıcı cevaplar aldık. İşte röportaj:
Röportaj
-Merhaba Selin! Öncelikle nasılsınız? Sizin için her şey yolunda mı?

Merhaba, iyiyiz, şu an ailemde sağlık açısından bir sorun yok.
Her şey yolunda diyemeyeceğim. Virüsten dolayı bazı kısıtlamalar geldi…
-Ne gibi kısıtlamalar geldi, yönetim tarafından nasıl önlemler aldı? Bizi bilgilendirebilir misin?
Alınan önlemlerden ilki okulların kapatılması oldu. Bu ülkenin her yerinde aynı anda olmadı. Bölüm bölüm derken, tüm genele yayıldı ve OHAL ilan edildi..
Marketler, eczaneler, postaneler, bankalar ve bazı kuruluşlar açık…
İlk gün marketler, tabiri caizse yağmalandı! Şuan sokaklarda çok az insan var; acil ihtiyaçta sokaktalar.

-Alınan önlemleri yeterli buluyor musun? Sence başka neler yapılabilirdi?
Her gün başka başka koruyucu önlem alıyorlar. Bugün itibariyle, markete girişler denetim altında. Bu, içerideki yoğunluğu azaltmak amaçlı yapılıyor…
Her yere dezenfektanlar konulmuş. Eczanelere cam takılıyormuş. Kişiyle temas etmeden (vezneden para çekme sistemi gibi) işlem yapacağız. Postanelerde bu sistem zaten vardı…
Gümrükler kapatıldı… Bence yapılması gereken yapılıyor.
Unuttuğum bir konu da “kantonun” yönetimi askıya alması. Yönetim artık devlet tarafından yapılıyor. 18 Mart öğlene kadarki son gelişmelerde hasta sayısı 2742 kişiye yükseldi ve 27 kişi hayatını kaybetti.
-Peki hastalığa yakalananların durumu ile ilgili neler aktarabilirsin?
Ölenlerin çoğu 70 üzeri ve başka akut rahatsızlıkları varmış. Bildiğim bir hasta 52 yaşında. Onun da başka rahatsızlığı varmış. Benim bildiklerim böyle… Her gün sistem de, hasta sayısı da değişiyor.
-Peki bu süreçte marketlerde aradığını bulabiliyor musun?
Malzemeler yetersiz değil. İlk bir kaç gün kargaşa yaşandı; gayet normal, insan psikolojisi…
Gıdasızlıktan emin olum ölmeyiz, stok yapılması gerekmez. Bunu bulunduğum bölge için dile getiriyorum. Başka coğrafyalar, başka şekilde sorunlar yaşayabilir.
-Tüm bunlara eklemek istedikleriniz var mı? Bize mesajlarınız neler?

Eklemek istediğim şey, virüs dünyayı yönetenlerin emellerine ulaşması için sadece bir zemin… Bu süreçte sakin kalmayı başaran hayatta kalacak. Hijyen, evet önemli. Evet, virüs var… Asıl bu virüs bitti denilince çıkan yaptırımlar, virüsten bence daha etkili olacak.
Bu virüse doktorlar yardımcı olamıyor, o yüzden yardım beklemeyin, bağışıklık sisteminizi güçlendirin ve elektronik eşyalardan uzak durun… Temizliğe, hijyene özen gösterin; kalabalığa girmeyin ve bu süreçte psikolojinizi iyi tutmaya çalışın. Gerçek dışı haber kaynaklarına itibar etmeyin.
Eklemek istediğim önemli bir şey daha var. Herkes Wi-fi’lardan uzak dursun. Bu cihazları ara ara kapatsınlar; geceleri asla yatak odalarında olmasın…
1 gün sonra…
Selin Hanım, Londra’dan Damla ile yaptığımız röportajı (Dünyadan Corona Günlükleri: İngiltere’de Hayat) okuduktan sonra İsviçre’deki güncel durum hakkında yeniden bilgi vermek istedi. İşte Selin Hanım’ın Basel’den aktardıkları:

Şu anki durum;
Aile hekimi hasta kabul etmiyor. Kişileri Corona için kurulan alana yönlendiriyor.
Spor salonunun önüne çadır kuruldu. Radyodan da orada çalışmak isteyenler için duyuru yapıldı.
Basel ve çevresindeki kişiler için aşağıdaki yer, Corona Covit 19 salgını için baş vuracağınız yerdir: Die Mehrzweckhalle Stutz in Lausen wurde zu einer Abklärungsstation umfunktioniert.
Bir taksici ile konuştum. Müşterilerin kapısını açıp, inerken kapatacaklarını ve müşterinin kesinlikle arka tarafta oturması gerektiğini ve araya da temas olmasın diye paravan eklendiğini söyledi.
Gelişmeler bunlar, yukarıdaki adres önemli. Tarihe not düşülmeli…
Benim evin aşağı sokağına gidip baktım, parkta yer yok🤦♀ Gelenler vardı devamlı…
Son Söz

Bu sürecin hem alışkanlıklarımızı hem de tüm dünyayı değiştireceği ortada. Yeni bir yaşam tarzına kendimizi adapte etmek zorundayız. Biz Selin Hanım’ın anlattıklarından şunları çıkardık, takdir sizin:
- Taksiler, eczaneler, banka vezneleri ve aklınıza gelebilecek – karşılıklı iletişim kurulan – tüm alışveriş noktalarında, iletişim kuran tarafların arasına camlar yerleştirilerek tedbir alınmalı.
- Tedbir olarak en kısa sürede, açık kalması zorunlu olan tüm perakende mağazalarda yerlere şeritler ya da çeşitli stickerlar yerleştirerek en az 1 metre mesafe sağlanacak şekilde insanlar arasında güven boşlukları oluşturulmalı.
- Bu süreçte gelen haberlerle ani paniklere kapılmadan hareket edilmeli. Stres, bağışıklığın en büyük düşmanı. Gerekirse bazı günler hem geleneksel medyayla (tv, radyo, gazete vb.) hem de yeni medyayla (sosyal olan) aramıza bir barikat konulmalı ve iletişimsizlik detoksları yapılmalı.
- Marketlerden alışveriş yaparken, herkesi düşünerek rafları aniden boşaltacak şekilde alışveriş yapılmamalı. Tamam, tedbiriniz için tabii ki evinize her şeyi biraz fazla alabilirsiniz belki, ama tek seferde değil. Bir anda rafları boşaltmak, gerçekten ihtiyaç sahiplerinin ihtiyaçlarına ulaşmasına engel olacak.
- ve beş! Yüksek bir moralle birbirimize destek olacağız ve bu süreci de atlatıp hayatımıza devam edeceğiz.
Diğer ülkelerden röportajlara aşağıdaki başlıklara tıklayarak ulaşabilirsiniz:
1. İngiltere’de Corona: Sürü bağışıklığı kazandırılmak istenen bir ülkede olup bitenler.
2. Belçika’da Corona: Son uçakla dönen Mehveş’in yaşadıkları ve ülkedeki genel durum!
3. Avustralya’da Corona: Gerçekten sıcaklar virüsün yayılmasını engelliyor mu?!
Çok güzel şeyler anlatmışsınız. İsviçre yapması gerekeni biliyor. İnsan her yerde aynı insan orası ayrı. Yakın zamanda Türkiye’de de bu tarz önlemler görmek dileğiyle..
Çok teşekkür ederiz. Siz de çok değerli bir yorum yazmışsınız. Belirli bir farkındalık oluşturmaya çalışıyoruz. Umarız tedbir almak için geç kalmayız. Yolunuzun üstü sağlık ve neşe dolsun, selamlar!
Cok güzel bir yorum
Çok teşekkür ederiz, bizi çok mutlu ettiniz. Umarız ilgili kişilere ulaşır. Selamlar
Sosyal sorumluluk çabanızı takdir ediyorum. Ortaya koyduğunuz farkındalığın, fark edilmesi temennisiyle ♂️
Çok ama çok teşekkür ederiz. 1 kişi için bile bilinç oluşturabilirsek dünyayı birazcık değiştirmeye başlamışız demektir. Çok mutlu ettiniz. Saygı ve selamlar