![](https://yolumuzunustu.com/wp-content/uploads/2020/03/a276febf-3946-4b49-88bd-771d9cca0856.jpg)
![](https://yolumuzunustu.com/wp-content/uploads/2020/03/a276febf-3946-4b49-88bd-771d9cca0856.jpg)
İngiltere’de Neler Oluyor?
Bugün üzücü ama son derece de bilgilendirici yeni bir yazı dizisine başlıyoruz.
Bildiğiniz gibi Covid-19 virüsü tüm dünyaya yayıldı ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi olarak ilan edildi. Ülkemizde ise vaka sayısı henüz 100’ü görmedi. Bizler de son derece bulaşıcı ve tehlikeli olan bu virüsle yeni yeni tanışmaya başladık. Bu kötü tanışmanın ardından bazı kritik önlemler aldık. Okullarımız kapatıldı. Çoğu vizyoner şirket, çalışanlarını evden çalışmaya yönlendirdi. Ancak durum çok yeni olduğu için içimizdeki «bazıları» bu önlemleri bir fırsata çevirip sokaklarda gezmek, arkadaşlarıyla sosyalleşmek ve yaşananları önemsememek gibi son derece korkunç sonuçlar doğurabilecek bir yolu seçti.
İngiltere’de Corona Günlükleri
İşte tüm bu sorunların doğuracağı sonuçların farkında olmanızı sağlayabilmek için bugün sizlere yaşanabilecek senaryoların bir ön gösterimini yapacağız. Bu doğrultuda bu krizle bizden önce tanışan ülkelerdeki arkadaşlarımıza ulaştık ve onlara bazı sorular yönelttik. Yaptığımız yazılı röportajlarla hem bulundukları ülkelerdeki durumu, orada yaşayan birisinin gözünden deneyimlemenizi hem de yapılan hataları görerek ve böylece de bilinçlenerek ülkemizde yaşanabilecek felaketlerin önüne geçmeyi umduk.
![](https://yolumuzunustu.com/wp-content/uploads/2020/03/dd8c082b-6e60-462a-85d8-d2d1c59a4112.jpg)
Bu süreçte bu yazı dizisine çok kritik bir ülkeyi seçerek başlıyoruz: İngiltere!
Ülkedeki Genel Durum
Birleşik Krallık, virüsle mücadele edebilmek için kimilerimiz için akıl almaz bir yöntem olan sürü bağışıklığı (herd immunity) kazandırma stratejisini seçti. Bu kapsamda Başbaşkan Borris Johnson, “İngilizlerin sevdiklerini beklenenden erken kaybedeceklerini” ifade ederek nüfusun bağışıklık sistemi güçlü grubunun hastalığa geliştirdiği dirençle salgının etkisinin gittikçe azalacağını iddia etti.
Biz de bu durumu eşiyle beraber Londra’da yaşayan ve expat olan Damla’ya (@damlaoye) sorduk:
Röportaj
–Merhaba Damla, Birleşik Krallık’ta hükümet virüsün kontrollü olarak yayılmasına yönelik bir politika izleyeceğini duyurdu. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Ne yapıyorsunuz oralarda? Ne olacak böyle?!
![](https://yolumuzunustu.com/wp-content/uploads/2020/03/IMG-20200318-WA0102.jpg)
İşler güçler devam ediyor. Sadece benim dikkat etmemle olacak bir şey değil ki bu🤷🏼♀ herkesin toplu olarak bir şeyler yapması lazım. Okullar açık, AVM’ler açık…
Hepimiz güvende olmadıkça hiçbirimiz güvende değiliz bence. Politikasına gelince, zaten bu ülkede hastane kavramı yoktu. Yani, boğazım ağrıdı, bi’ doktora gideyim ya da ateşim çıktı grip oldum, iğne yapsınlar gibi şeyler zaten yoktu. Herkes kendi çaresine bakıyor. Sağlık 0! Bu nedenle (hükümetin) böyle bir yol izlemesine şaşırmadım değil!
-Bu çok önemli bir detay, sorunun cevabını verdiniz😷 kendinize çok ama çok dikkat edin… Umarız bu süreci sağlık içerisinde atlatabilirsiniz. Peki expatlar dışında, orada yaşayan İngilizler bu duruma nasıl bakıyor? Özellikle yaşlılar ne düşünüyor?
Bence herkes korktuğunu belli etmese de bir panik havası var. Ben dün eve alışveriş yapmaya çıktım; yaşlısı da dışarıda, genci de! Yani, yaşlı insanlar da eve kapanmış değil sanırım. Onlar da korkmuyor. Okulların kapanmaması, salgın onlardan (öğrencilerden) bulaşsın ve bağışıklığımız artsın diye, ama bu ne kadar mantıklı!? Ölü sayısı 70 küsur oldu…
![](https://yolumuzunustu.com/wp-content/uploads/2020/03/f5bbd1e5-9c85-43b6-8dcf-55a48eac12a9.jpg)
–Ne kadar da kötü… Okuduğumuz ve anladığımız kadarıyla bilinçli olarak en çok kayıp orada verilecek gibi duruyor.
Peki marketlerde aradıklarınızı bulabiliyor musunuz? Ürünlere erişmekte bir sorun yaşıyor musunuz?
Bu durum bölgelere göre değişiyor. Daha merkezi olan yerlerde arkadaslarımın videolarını görüyorum. Reyonlar boş, tuvalet kağıdı ya da sıvı sabun bulamamışlar. Ama ben East Side’dayım (Doğu Yakası). Bu zamana kadar bulamadığım olmadı. Dün merkeze gittiğimde bir markette sıvı sabun bulamadım. Yanındakinden aldım. Genel anlamda hand gel (el dezenfektanı), tuvalet kağıdı ıslak mendil sorunu var.
-Umarız ve dileriz durum daha kötüye gitmez. Lütfen kendinize çok dikkat edin. Çok detaylı bilgiler verdiniz. Ekleyecekleriniz ve bizlere yönelik mesajlarınız varsa onları da alalım.
Ekleyeceğim şey, herkes arafta. Yani ne olcak? Bu süreç ve yönetim ne kadar mantıklı? Daha ne kadar böyle “aaa enfekte olacağız, çok güzel” mi diyeceğiz? Anlamıyorum, her şey ya daha kötü olursa… Şuan ülkemize dönmek zaten söz konusu değil. Burada hayatımız var, işimiz var. Orada da karantina süreci var. Umarım herkes en az zararla bu süreci atlatır…
Destekleriniz için çok teşekkürler. Siz de kendinize iyi bakın, dikkat edin!
Daha Sonra Yaşananlar
Bu konuşmanın ardından Damla ile tekrar görüştük. Çünkü İngiltere’de durum çok hızlı bir şekilde kötüye gitti ve yaşanan ölümlerin ardından hükümet politika değişikliğine gitti. 20.03.2020 Cuma gününden sonra okulların kapanacağını duyuruldu.
Bu yaşananların ardından Damla’nın söylediklerini aynen aktarıyoruz:
“Bu arada bazı gelişmeler oldu. Ciddi şekilde şehrin lockdown (tecrit*) olacağı konuşuluyor. Bazı insanlar söyledi bugün. Özellikle okulların kapatılması kararının ardından evde ihtiyacınız olan bir şey varsa alın dediler. Başbakan’ın yaptığı basın toplantısından sonra böyle söylentiler çıktı…”
Son Söz
Bugün Damla’nın yaşadıkları ve içinde bulunduğu durumu acı ve buruk bir hüzünle okuduk. İçinden geçtiğimiz bu zor günlerde hiçbir gezi yazısı paylaşmayı düşünmüyoruz. Bırakın gezi yazısı paylaşmayı, kimsenin sosyalleşmesini dahi teşvik edecek en ufak bir paylaşım yapmak istemiyoruz. Bu süreçte düzenli olarak dünyanın farklı ülkelerinde yaşayan ve ülkemize dönemeyen ya da son uçaklarla dönen expatlarla, gezginlerle ve o ülkelerin localleriyle röportajlar yapıp sizinle paylaşacağız.
Emin olun ki, anlatılanlardan çıkarılacak çok fazla ders var. Toplum olarak paniğe kapılmadan, moralimizi yüksek tutarak ve dünyadaki problemlerden dersler çıkararak hareket edebilirsek her zaman olduğu gibi bu sefer de tüm sorunlarımızın üstesinden gelebileceğimize inanıyoruz.
- Serinin ikinci yazısına Belçika’dan apar topar son uçakla dönen sevgili arkadaşımız Mehveş’le devam ettik. Belçika’daki son durumu, nasıl dönebildiğini ve nasıl zorluklar yaşadığını öğrendik:
Dünyadan Corona Günlükleri: Belçika’da Hayat
Üçüncü yazımızda İsviçre Basel’den Selin’i dinledik. Selin bize hem yetersiz kalan önlemleri ve hem de Türkiye’de de derhal uygulanılırsa salgını engellemede büyük bir başarı sağlayacak tedbirleri anlattı:
Dünyadan Corona Günlükleri: İsviçre’de Hayat
Ayşen Hanım, bize Avustralyalıların yaşadığı paniği ve devletin ekonominin kalkınması için yaptığı akıllıca harcamaları anlattı. Ayrıca, sıcak havaların virüse etkisini değerlendirdi:
Bu noktada ekleyecekleriniz varsa fikirlerinizi bizimle paylaşmaktan çekinmeyin.
Yolunuzun üstünün en kısa zamanda yeniden güzelliklerle dolması dileğiyle… Kendinize çok iyi bakın!
NOT: Londra’da yaşananları, Londra’da yaşayan bir gözden takip etmek için @damlaoye hesabına ulaşabilirsiniz.