Covid-19 salgınıyla mücadele ettiğimiz ve GELECEK GÜZEL GÜNLERİ umutla beklediğimiz şu saatlerde çok merak edilen bir ülkeden Ayşen Hanım (@aysenetiz) ile röportaj gerçekleştirdik.
Ayşen Hanım Avustralya’da yaşıyor. Avustralya’yı kritik yapan, biz kış mevsimini yaşarken onların yaz mevsiminde olması. Yani, şuanda orada sıcaklar devam ediyor. Bazı uzmanlar sıcakların salgının hızını azaltacağını bildiriyor. Peki gerçekten böyle mi? Sıcakların yaşandığı bir kıtada salgın ne durumda? İşte Ayşen Hanımla (@aysenetiz) olan röportajımız:
Avustralya’da Korona – Röportaj
-Merhaba Ayşen Hanım, nasılsınız, süreci nasıl geçiriyorsunuz, her şey yolunda mı?
Şimdilik iyiyiz😊 Sağ olun çocuklar. Gerekli gereksiz alışverişlerimizi bitirdik sayılır. Kızımız okula gidip geliyor, az çok dışarı da çıkıyor. Genç, tamamen eve kapanmaz. İnşallah bu günleri hepimiz sağ salim atlatırız. Beni düşündüğünüz için çok teşekkür ederim.
İşçi Çıkarmasınlar Diye Kobilere 25’er Bin Dolar!
– Öncelikle iyi olmanıza ve tedbirlerinizi almanıza çok ama çok sevindik. Bulunduğunuz yerde yönetim salgına karşı önlem aldı mı?
Bildiğim kadarıyla cevaplamaya çalışayım. Toplam $17.6 milyar AU şu şekilde dağıtacak:
1)Emekli ve işsizlere kişi başına $750 düşmek üzere $4.8 milyar
2)İşverenlere destek $700 milyon
3)Küçük iş sahiplerine çalışanlarını işten çıkarmasınlar diye $25er bin.
4) Toplam $1 milyar kırsal kesimde etkilenen çiftçilere durumlarını düzeltsinler, yeni makineler alabilsinler diye destek dağıtılacak….
Bütün bunlar geçtiğimiz pazar yani 15’idi değil mi, olağanüstü hal ilan edildikten sonra açıklandı. Farklı tedbirleri daha yazamadım. Bunlar sadece bütçeden şahıslara ayrılan dağıtım.
-Dahası mı var?! Başka neler yapılıyor?
Şehir merkezinde ilaçlamalar başladı lakin biz 20 km mesafedeyiz ve buralarda böyle bir tedbir yok.
Birçok doktor mecbur olmadıkça yüz yüze gorüşmeyip telefon randevusu gerçekleştiriyor.
Bazı küçük iş yerleri kapanıyor. Bakim evlerine şimdilik giriş çıkış minimuma indiriliyor, tamamen kaldırılabilir. Şu anda da küçük çocuk ve gençler bu virüsten etkilenmediği ya da hafif geçirdiği için ,taşıyıcı olabilirler diye kabul edilmiyor.
Eğlence sektörleri , tiyatro, konser vs. iptal.
Gündemdeki öğretmen öğrenci toplantıları iptal. Bunun yerine e-mail ile iletişim.
Easter (Paskalya) etkinlikleri tamamen iptal.
Sıra bekleyen acil olmayan her türlü tıbbi hizmet ertelendi. Kreşler kapatıldı.
Şu anda ki haberlerde yatak sayısı arttırılması amacıyla hastanelere $80 milyon ve yine hastanelere solunumu ilgilendiren tıbbi malzeme arttırılması amacıyla $107 milyon verildi.
– Peki insanlar kişisel olarak nasıl tedbirler alıyor ve yönetim tarafından alınan tedbirler sizce yeterli mi?
İnsanlar mı???? Deli gibi alışveriş yapıyorlar! Maske takanların sayısı çok az. Tıpkı, ölürsek tok ölelim anlayışıyla devamlı alıyorlar. Shopping madness!! (alışveriş çılgınlığı) 😑 Benim etrafımda gözlemlediğim bu tabi ki, diğer bölgeleri bilemiyorum. Dostlar birbirini gördüğünde artık sarılıp öpüşmüyor.
Devlet her evin posta kutusuna maske koymalı!
Bence bunca şeyin yanında devlet her evin posta kutusuna maske bırakmalıydı. Burada insanlar kurallara gayet güzel uyuyorlar, maske gelmiş, demek ki takılacak anlayışıyla herkes takardı.
Tabi ki herkes kendine göre korunmasını gerçekleştiriyor, herkes gibi daha çok el yıkıyor vs. Ama bence çoğunluk ciddiyetin pek farkında değil.
Sıcak virüsü etkiliyor mu?
-Gerçekten de çok üzücü bir durum. Ancak bir çok tedbir de alınmış gibi. Maske fikri çok çok iyiymiş. Keşke uygulansa… Bu arada siz de kendinize çok dikkat edin. Peki, merak ettiğimiz bir şey daha var. Virüsün sıcaklarda etkisini azaltacağı söyleniyor. Siz yaz aylarını yeni bitiriyorsunuz ve hala sıcak bir iklimde yaşıyorsunuz. Bu durum virüsün etkisini azaltmışa benziyor mu?
Avrupa ile karşılaştıramayız zaten. Evet sıcaklar hala devam ediyor. Aynı şeyi biz de düşünüyoruz, öyle olacağını tahmin ediyoruz ama gerçeklik payı var mı bilmiyorum. Şu anda Viktorya eyaletinde 150 kişi öldüğü söyleniyor. Bu rakam soğukların gelmesiyle artar mı zamanla göreceğiz. Avustralya geneli rakam hakkında bilgim yok maalesef. Bazı okullarda görüldü , bu okullar 15 gün süreyle kapatıldı. Diğer okullar hala açık, özellikle liselerin kapatılmayış sebebi, çocuklar okuldayken daha güvende, sadece okul sınırları içinde daha az risk altında oldukları düşünülüyor. Devamlı kontrol altında tutuluyorlar. Dışarıda daha çok insanla, farklı okullardan çocuklarla da buluşup riske daha fazla girecekleri düşünülüyor.
–Pekala, bu zorlu süreçte uzunca bir zamanınızı aldık. Çok detaylı bilgiler edindik. Hepsini güzel bir şekilde derleyip, güzel bir röportaj yazısı hazırlayacağız, emeklerinize sağlık Ayşen Hanım. Eminim ki hastalıkla yeni tanışan Türkiye’deki bizler için de çok yararlı olacaktır.
Çocuklar aslında en önemli şeyi atladım ben. Burası rahat yaşamaya alışmış, nüfusun az olması sakin bir yaşam tarzı olmasını sağlıyor. Şimdi insanlar şaşkın, panik halinde, yüzlerinde bezginlik ağır basıyor. Ne olacağını kestiremediğinden kendilerince en iyisini yapmaya, herhangi bir sokağa çıkma yasağı halinde hazır bulunmak istiyor. Filmlerde seyrettiklerimizi gerçekte yaşıyoruz. Umarım bi’ an önce çaresi bulunur. Allah sonumuzu hayır etsin
Marketler açılmadan kuyruğa giriyorlar!
-Yani insanlar marketlere hücum mu ediyor? Stok mu yapıyorlar? Ürün bulmakta zorlanıyor musunuz?
Tabi ki hücum ediyorlar. Yolladığım resimdeki gibi alışveriş merkezi açılmadan insanlar kuyruğa giriyor ve konulan kısıtlı ürünleri bulup almak üzere reyonlara koşar adım gidiyor. Çoğumuz bulamıyor ya da bitiyor. Değişik semtlere küçük göçmen dükkanlarına kadar dolaşıyoruz. Ürün fiyatları arttı. Bulmakta zorlandığımız ürünlerin başında un, şeker, yumurta,her türlü deterjan, kalıp sabun, sıvı sabun, hand sanitizer (el dezenfektanı) en bulunmayanlar.
Tuvalet kağıdı, kağıt havlu, peçete, yaş mendil zaten kâbus.
Daha sonra Ayşen Hanım bize yeni gelişmeleri aktardı…
Yeni gelişmeler ise şunlar:
Sağlık merkezlerinde uygulanan, sandalyeler arası 1.5 m. uygulaması, sağlık bakanlığından gelen direktifle bugün okullarda da uygulanmaya başladı. Aklınıza gelen her yerde artık hand sanitizer (el dezenfektanı) var. Kullanmayanlar , kullanması için uyarılıyor.
Market arabalarının bulunduğu bölgelere büyük yaş mendil kutuları yerleştirildi. Kullanmadan önce herkes önce tutacağı yerleri siliyor.
Kasiyer sırasında, işi görülen kişinin işlemi bitmeden çizilmiş olan çizgiyi geçemiyorsun. İnsanlar kendileri de her yerde mesafeli durmaya çalışıyor.
Nakit para yerine banka kartları tercih ediliyor.
Ülkeden çıkmak yasak
Bütün restoranlar, havuzlar boş. Avustralya’dan çıkışlar yasaklandı, sadece evine dönenler karantina şartıyla giriş yapabilecek. Ülke genelinde 700 kişide virüs tespit edildi.
-Aysen Hanım durum çok ciddiymiş. Siz de gerekmedikçe topluluklara girmeyin lütfen. Kendinize çok çok çok iyi bakın. Tüm ailenize de sağlık diliyoruz. O kadar güzel emek verdiniz ki, çok yararlı bir röportaj yazısı çıkacak ortaya…
Son Söz
Bu röportajdan da çok önemli dersler çıkardık. Acilen ülkemizde uygulamaya geçilmesini gerektiren konular şunlar:
1) Acilen KOBİ’lere, çalışanlarını işten çıkarmamaları için ekonomik destek sağlanmalı.
2) İşsizlere ve emeklilere yönelik yardımlar arttırılmalı. Her ne kadar gelişmiş bir ülke olmasak da elimizden geldiğince, bütçe en efektif şekilde kullanılarak dezavantajlı kesimlere dağıtılmalı.
3) Çok hızlı bir şekilde yoğun bakım ünitelerinin sayısı arttırılmalı ve gerekirse yeni hastaneler inşa edilmeli. Hastanelere eksiklerini kapatabilmeleri için destek sağlanmalı.
4) Her vatandaşın el dezenfektanı ve maske kullanabilmesi için bunlar yerel yönetimler vasıtasıyla dağıtılmalı.
5) Halkın rafları boşaltmaması ve gerçekten ihtiyacı olanların ürünlere erişebilmesi için vatandaşlara STK’lar ile kamu ve özel kuruluşlar tarafından eğitim verilmeli. Üreticilerin, artacak talebe karşı daha tedbir almaları ve tedarik zinciri sürecinde aksamalar olmaması için tüm paydaşların gerekli iyileştirmeleri yapmaları gerekmektedir.
6) Acilen marketlere şeritler çekilerek insanların arasındaki mesafenin korunması sağlanmalı.
7) Market arabaları gibi ortak kullanıma tabii tüm eşyaların kullanıldığı noktalara dezenfektan ve temizleyici jel konulmalı.
Şimdilik söyleyeceklerimiz bu kadar. Dünyanın diğer ülkelerindeki röportajlarımız için:
İsviçre’de Corona: Önlemler yetersiz mi? Taksiler, müşterilerini nasıl koruyor?
Belçika’da Corona: Halk gereğinden fazla mı panikledi? Bir ülkeden kurtuluş hikayesi…
İngiltere’de Corona: Sürü bağışıklığı stratejisi işe yaradı mı? Yoksa yaşlılar ölüme mi terk edildi…
Yolunuzun üstü sağlık dolsun! Selamlar…