Bolu Çubuk Gölü

Çubuk Gölü

Bolu Çubuk Gölü
Çubuk Gölü

Dağların içerisinde, yemyeşil – kocaman ağaçların arasında, kıyısında minik kırmızı çatılı köy evleri bulunan, bembeyaz değirmenlerin size göz kırptığı, berrak bir suyun içinde yüzen yüzlerce balığın maviliğin içinden sizi selamladığı büyülü bir huzur yuvası Çubuk Gölü. Adeta bir masaldan fırlamış tam bir doğa harikası burası. Piknik yapmak, kamp atmak, doğa yürüyüşleriyle yeşil güzellikleri keşfetmek, birbirinden güzel fotoğraflar çekmek ve en önemlisi de ruhunuzu dinlendirmek için harika bir yer.

Bolu’ya yüzlerce kez gelmiş, hatta burada hayatının bir dönemini geçirmiş iki gezgin olarak avcumuzun içi gibi bildiğimiz şehirden çıkıp bu harika gölü ziyaret etmesek olmazdı. Henüz yazmadığımız 17 koca ülke, 500 civarı dünya şehri varken, her yeri bir kenara koyup Bolu Çubuk Gölü ile ilgili hem işinize yarayabilecek hem de sizi gitmek için teşvik edecek bir yazı oluşturmamızın sebebi de muhtemelen hem buradan çok etkilendiğimizden hem de bura ile ilgili canımızı sıkan ve hepinizin canını sıkacağını bildiğimiz bir iki konuyu dile getirme isteğimizden olsa gerek. 

Ancak, ağzımızın tadıyla başlamışken gölün güzelliklerini anlatalım önce değil mi? Buraya nasıl gidebilirsiniz, gittiğinizde tam olarak neyle karşılaşacaksınız, hangi aktiviteleri nasıl yapabilirsiniz tek tek sıralayalım. Size de yazının içinde ilgilendiğiniz özel bir başlık vasa tıklayıp hemen o kısma gitmenizi sağlayacak yazı içi başlık linklerini verelim. Sıkıntıları da kenara köşeye sıkıştırıp güzel bir Çubuk Gölü Gezi Rehberi oluşturmuş olalım.

1. Çubuk Gölü Hakkında Bilgi
2. Çubuk Gölünde Sizi Bekleyenler
3. Çubuk Gölünün Efsanevi Yel Değirmenleri
4. Çubuk Gölü Kamp Yeri
5. Çubuk Gölü Nerede?

1. Çubuk Gölü Hakkında Bilgi

Gezginler için betimlemeleri bırakıp gölün özelliklerini biraz kitabi bir dille, ama asla sıkmadan anlatmakta fayda var. Ne de olsa amacımız Bolu’da Gezilecek Yerler Listesi oluşturmakla sınırlı değil; gezip gördüğünüz yerlerin hakkında sizi aydınlatabilmek. 
O yüzden öncelikle bu gölün bir vadide bulunduğunu bilin. Oraya gittiğinizde çok büyük bir gölle karşılaşmayacaksınız. Gölün kapladığı alan yaklaşık olarak 15 hektar. Zaten böyle olması gölün etrafında güzel güzel gezebilmeniz için daha iyi. Göl, Kayabaşı Tepesi’nde oluşan heyelanın vadiye doğru inmesi ve bu bölgeyi tıkaması ile oluşmuş. Bugün de yanına, geçmişi eskilere dayanan bir köy kurulmuş. İsmi Çubuk Köyü; göle neşe katan bir Göynük Köyü.

Yeniden göle dönecek olursak, Çubuk Gölü yaklaşık 13-14 metre derinliğinde imiş. Tabii ki, göle girmek tehlikeli ve yasak. Gölün içi bataklık vari bir durum yarattığı için bunu hiç tavsiye etmiyoruz. Hazır konu gölün içinden açılmışken gelelim balıklara. Bu güzel Bolu Gölü, içerisinde birkaç türü birden barındırıyor. Gölde en sık rastlanan balıklar alabalık, sazan ve gümüş.

2. Çubuk Gölünde Sizi Bekleyenler

Çubuk Gölü
Bolu Çubuk Gölü

Gelelim Çubuk Gölü’nde artısıyla eksisiyle sizi bekleyenlere. Öncelikle göle giden dar yolun asfaltı harika. En ufak bir pürüz, göçük dahi yok. Yolun iki tarafı yemyeşil ağaçlar ve yemyeşil tarlalarla çevrili. Bir süre sonra da köy başlıyor. Bu bölge son derece nefis bir göz ziyafeti yaşatıyor. Göle 2 dakika kala ise bozuk bir yol başlıyor ve bu yolun büyük kısmı gölün etrafında tamamen toprağa dönüşüyor.

Gölün başına geldiğinizde sizi büyük bir tabelada göl haritası karşılıyor. Eğer buradan direk sağa dönerek gölün kenarındaki toprak yola girerseniz hemen yel değirmenlerine ve gölün içinde bir kısmı yıkılmış halde duran, aynı anda iki kişinin çıkmasının son derece sakıncalı olduğu iskeleye ulaşırsınız. Ama eğer asfalt yoldan düz devam ederseniz gölün kenarındaki köye, tesislere ve çevrede yer alan piknik için uygun masalara varmış olacaksınız. 

Çubuk Gölü içerisinde yapabileceğiniz en keyifli aktivitelerden biri yürüyüş. Gölün çevresini saran bir yürüyüş parkuru mevcut. Arabanızı bir kenara bırakıp bu parkurun bir kısmını ya da tamamını yürüyebilirsiniz. Gördüğümüz kadarıyla piknik alanlarında ateş yakılabiliyor ve mangal yapılabiliyor. Ancak bir alt başlıkta anlatacağımız sebeplerden yel değirmenlerinin etrafında ateş yakmayı denemeyin.

İyi bir haber, gölde balık da tutabilirsiniz. En azından resmi sitelerde buna olanak verildiği yazıyor. Biz gölün iskelesine çıktığımızda gölde aynı anda abartısız yüzlerce balık gördük. Yani, balık tutmak için harika bir fırsat var.

Fotoğraf çekmek için köye bakan alanlar, köyden gölü gören alanlar, gölü çepeçevre saran ormanlık alanlar, iskele ve tabii ki de Yel Değirmenleri değerlendirilebilir. Ancak yel değirmenleri ile ilgili bazı sorunlar var. Geçmiş senelerde gitseniz, yaşamayacağınız sorunlar… Gelelim bu meseleye:

3. Çubuk Gölünün Efsanevi Yel Değirmenleri

Çubuk Gölü
Yel Değirmenleri / Fotoğraf Kaynağı: Göynük Belediyesi

Bolu Çubuk Gölü popüler bir gezi noktası olmuşsa en büyük sebebi hiç şüphesiz güzeller güzeli yel değirmenleridir. Göle gelmeniz ve sağ tarafa başınızı çevirmenizle sizi selamlayan bir sürü terk edilmiş değirmeni bir arada görebilirsiniz. Bu değirmenlerin hikayesiyle ilgili internette birbiriyle çelişen yazılar okuduk. Kesin olan ise değirmenlerin dizi film çekimleri için yapıldığı. Anladığımız kadarıyla bu dizilerin ilki TRT’de 2005 yılında çekilen “Aynalar” dizisi, ikincisi ise “Rüzgarlı Bahçe”.

Değirmenlerinin bir çoğunun bugünkü durumu ise biraz acı. Yanlarına gitmek istediğimizde değirmenlerin bulunduğu alanın şerit çekilerek kapatıldığını ve yanlarına “özel mülk, izinsiz girilmez” tabelalarının asıldığını gördük. Yalnızca, değirmeni tamamen kırılmış olan ilk değirmene yaklaşabildik. Bu değirmenin üzerine sprey boyayla İzcilik Federasyonu yazılmıştı. Bu da son derece çirkin bir görüntü yaratmıştı.

Durumları çok daha iyi olan ve görsel ziyafet sunan ormanın içindeki diğer değirmenlere gitmek istediğimizde ise İzcilik Federasyonu’ndan olduğunu anladığımız bir yetkili bizi durdurdu. Artık sadece, kırık dökük halde duran o ilk değirmenle fotoğraf çekimi yapılabiliyordu ve diğer değirmenler İzcilik Fedarasyonu tarafından satın alındığı için özel mülk olarak değerlendiriliyordu. Fotoğraf için bile olsa yanlarına yaklaşmak yasaklanmıştı ve ciddi ciddi başında nöbetçi duruyordu.

Daha sonra edindiğimiz bilgiye göre İzcilik Federasyonu bu bölgede bir kamp açmayı planlıyor ya da oradayken okuduğumuz tabelalara göre açmış durumda. Ancak, belli ki Federasyon henüz restorasyon çalışması yapacak bütçeyi oluşturamamış. Ormanın içine çekilen saçma sapan şeritler, yel değirmenlerine yazılan gelişi güzel yazılar ve gözünüzün önündeki değirmenin yanında fotoğraf çekmenize izin verilmemesi biraz kötü bir durum gerçekten. Çünkü, zaten bir görevli bölgede bulunuyor. Onun gözü önünde, tam yanında oturduğu değirmen ile fotoğraf çektirmenin nasıl bir zararı olabilir anlamak mümkün değil. Ancak durum bu. Yani, Bolu Çubuk Gölü sadece yel değirmenleri için yolunuzun üstü olacaksa eğer, bilmelisiniz ki değirmeni kırık yapı hariç tüm yapılara uzaktan bakmanız gerekecek.

4. Çubuk Gölü Kamp Yeri

Çubuk Gölü
Çubuk Gölü Kamp Yeri

Çubuk Gölü kamp yapmak isteyen ziyaretçileri de ağırlayan bir yer. Ancak ortam kamp yapmak için biraz zorlu. Gölde belirli bir kamp alanı ya da kamp alanı tesisi bulunmuyor. Fakat, rahatlıkla göl kenarına yakın ağaçlık alanda çadır kurabilirsiniz. Tuvalet ihtiyacınız için köye yakın konumlanmanız ve gölde bulunan tesisin tuvaletini kullanmanız mümkün. Yine temel gıda ve diğer ihtiyaçlar için buradaki tesisten yararlanılabilir. Ancak imkanlar kısıtlı olduğu için 11 km mesafede yer alan Göynük İlçe Merkezinden alışveriş yapılarak tedarikli gelmek daha yararlı olacaktır.

Kamp atacaklar için varsa oltalarıyla veya ağ ile gelmeleri yemek açısından büyük bir kolaylık sağlayacaktır. Gerçi, köy halkının gölde avlanma konusunda hassasiyetlerinin olduğu ile ilgili yazılar okusak da resmi sitelerde balık avlamanın serbest olduğu açıkça belirtilmiş.
Anlayacağınız Çubuk Gölü Kamp Yeri ile ilgili durum bu.

5. Çubuk Gölü Nerede?

Çubuk Gölü Ulaşım
Çubuk Gölü Nerede

Gelelim Ankara’ya yakın gezilecek yerler listelerinde de yer alan ve yel değirmenleri ile meşhur Çubuk Gölü nerede sorusunu yanıtlamaya.
Göl Kıbrıscık ve Dörtdivan ile beraber en küçük ilçeleri arasında olan Göynük ilçesinde yer alıyor. Bilmeyenler için hemen belirtelim ki, Göynük de son derece turistik bir Bolu İlçesi. Cittaslow ünvanı alan, değerli kentlerimizden birisi. Eğer göle Göynük’te ulaşım sağlayacaksanız Göynük-Bolu yoluna girer girmez sadece 5 km yol gitmeniz yeterli olacak. Daha sonra solunuzda Çubuk Gölü tabelasını göreceksiniz ve asfaltı göl kenarına kadar düzgün olan bu yolda da 6 km kadar daha gideceksiniz.

Çubuk Gölü, İstanbul’a yakın gezilecek yerler arasında da bulunuyor. Hem de bir Bolu ziyaretinde gölü gezmeye karar vermiş olabilirsiniz. O yüzden Bolu ve İstanbul’dan nasıl geleceğinizi de tarif etmekte yarar var.
Bolu’ya ulaştığınızda Bolu Mudurnu yoluna girmeniz gerekiyor. Bu yoldan yaklaşık 1 saat kadar gittikten sonra yine bir Cittaslow ünvanı olan Mudurnu ilçe merkezine gelmeden önce yol Göynük’e doğru ayrılıyor. Bu yola girerek Göynük’e kadar gidebilirsiniz. Göynük’e varmanıza 7-8 dakika kala, yani 5km kala, sağınızda Bolu Çubuk Gölü tabelasını göreceksiniz. Bu tabeladan girip 6 km dümdüz devam ederek göle ulaşabilirsiniz. Dilerseniz, haritada gölü görmek için de buraya tıklayabilirsiniz: Çubuk Gölü Yol Tarifi

Bizim Çubuk Gölü ile ilgili anlatacaklarımız burada son buluyor. Eğer sizin yorum ve sorularınız varsa, aşağıdaki yorumlar kısmına bol bol yazın. Bolu Merkeze daha yakın bir göl olan Abant’a gitmek isterseniz, Abant ile ilgili yazdığımız Abant Gölü Gezilecek Yerler yazısında Abant Gölü ile ilgili hiçbir yerde yazmayan ipuçlarını bulabilirsiniz. Yolunuzun üstü güzelliklerle dolu olsun. Selam ve sevgiler!

Yazan:

yolumuzunustu

Yazmak için değil; daha güzelini yaşatmak için yazıyoruz!