Birbirinden Güzel Balat Mekanları
Balat’ın güzelliklerini anlatmaya birbirinden güzel Balat Mekanları nı listeleyerek devam ediyoruz. Yine tek tek gezip, insanlarla konuşarak, yerel halktan ve gezginlerden tavsiyeler alarak oluşturduk bu listeyi. Biz Balat’a doyamadık, doyabileceğimizi de sanmıyoruz. Çünkü bu güzide semt birbirinden değişik konsept mekanlara sahip. Her biri ayrı bir dünyaya açılan kapı adeta. İşte bu yazıda da Balat Kahvaltı Mekanları, Balat Meyhaneleri, Balat Restoranları, Balat Kafeleri ve birbirinden özel Balat’a has yerler var. Hem de hiç bir yerde bulamayacağınız hikayeleriyle. E haydi buyrun o zaman;
1. Agora Meyhanesi
Balat’ın en akıl almaz şekilde ünlenen mekanı Agora Meyhanesi. Balat’taki çoğu meyhane gibi o da bir Rum tarafından kuruluyor. Adı da rumca meydan anlamına gelen, Agora oluyor. Daha sonra İzmir’de bir genç, aşkına karşılık vermeyen sevgilisi için bir şiir yazıyor. Adı “Gece, Şarap ve Aşk” olan. Ama o şiiri, yerel bir İzmir gazetesinin editörü alıyor ve “Agora Meyhanesi” adıyla yayınlıyor. Çünkü şiiri yazan genç İzmir’de meyhaneleriyle ünlü Agora Semtinden esinlenerek alıyor kaleme mısralarını. Şiir o kadar beğeniliyor ki, dilden dile, kulaktan kulağa yayılıyor. En sonunda da birbirinden ünlü sanatçıların söylediği bir şarkı oluyor Agora Meyhanesi.
Durumdan habersiz İstanbullular şarkının Balat’taki Agora Meyhanesi için yazıldığını zannediyorlar. Soluğu bu dillere destan, şarkılara konu olan meyhanede alıyorlar. Bilmiyorlar İzmir’in bir semti Agora. İşte o günden sonra ünleniyor Agora Meyhanesi ve bugün Balat’ın en ünlü mekanı oluyor belki de.
Dahası ününe ün katacak bir gelişmeyi son zamanlarda yaşıyor Agora Meyhanesi. Ünlü oyuncu ve yönetmen Ezel Akay satın alıyor meyhaneyi. Önce bir güzel tadilattan geçiriyor. Tadilat esnasında da camlara çok eski tarihli gazeteleri yapıştırıyor. Gelen geçen merakla bakıyor. Ünü katlandıkça katlanıyor. Şimdilerde Agora Meyhanesi hala ön camlarında o gazeteleriyle müşterilerini ağırlıyor.
2. Forno
Forno, Balat’ın tarihi sokakları arasında, muazzam bir mottosu olan bir Balat restoranı, Balat kahvaltı mekanı hatta bir Balat fırını. İtalyan esintilerine sahip bir ismi olsa da sapına kadar Balat çocuğu.
Forno, italyanca fırın anlamına geliyor. Biz de bu noktada kalan şeylerin de italyan esintilerini çağıştıracağını varsayıyoruz; ama hayır! Burası aile kasabından etini alıyor, mahalle manavından sebzesini seçiyor, kadınlar pazarından baharatlarını temin ediyor. Sonra da başlıyor italyanların meşhur pizzasını damak tadımıza uygun olarak yapmaya; Avrupa’da türklerin pizzası olarak anılan lahmacun ve pideleri en lezizlerinden hazırlamaya.
Biz, çokca övüldüğü için Forna’da lahmacun yedik. Öyle kuru kuruya lahmacun değildi adı: Forno’nun Özel Çıtır Lahmacunu. Maydonozlar ve limonlar eşliğinde servis edildi. Gerçekten de son derece çıtırdı. Beğendik. Fiyatı 8 tl.
Ancak sonradan öğrendik ki buranın kahvaltısı dillere destan. Boşuna Forno, Balat Kahvaltı Mekanları arasında yer almıyordu yani. Cumartesi ve Pazar günleri son derece zengin bir menüyle açık büfe kahvaltı veriliyormuş Forna’da. Tereyağlı kuruvasandan tutun da manda kaymağına kadar (bakın, aslında italyan esintileri isim dışında da kendini gösteriyormuş aslında) yok yok. Haftaiçi ise Alakart Kahvaltısı ile göz dolduruyor bu güzel Balat Mekanı.
Balat’ı gezerken yolunuzun üstüne almanızı tavsiye ederiz Forno’yu.
3. Balat Turşucusu
Balat’ın küçük ama harika esnafları var. Sokakların arasında gezerken, o harika esnaflardan birinin dükkanı, tüm Balat mekanları arasında farklı bir alternatif olarak gözümüze çarptı. Balat Turşucusu adıyla hizmet veren ve öğrendiğimiz kadarıyla İstanbul’un en güzel turşucularından biri olan bu güzel yerde mısırından havucuna kadar aklınıza gelebilecek her şeyin turşusu vardı.
Ama bizi asıl cezbeden turşu suyu oldu. Bildiğiniz gibi saymakla bitmeyecek faydası olan turşuların suları da bir o kadar sağlıklı ve leziz. Balat’ı gezerken tatlı bir mola durağı olarak Balat Turşucusuna uğrayabilir, afiyetle turşunuzu içip yolunuza devam edebilirsiniz.
4. Minik Kalpler Balat
Balat Mekanları listemizin en tatlı, en yüce gönüllü mekanını anlatmaya geldi sıra: Balat Minik Kalpler Çocuk İyilik ve Aşevi.
Balat, iki yüze sahip bir semt. İlk yüzünde konsept kafeler, cafcaflı sokaklar ve dükkanlar var. Diğer yüzünde ise badanaları dökülmüş evler, yokluk içinde yaşayan aileler ve zorluklar. İşte İran asıllı Rıza Haşimi de, Minik Kalpler Balat’ı zor durumdaki ailelerin pırıl pırıl çocuklarına yardımcı olabilmek için açmış. Bu sevimli binada çocukların vakit geçirebileceği 3 güzel kat var. Her şey çocuklara göre ayarlanmış.
Türkiye’nin dört bir yanından insanların oyuncaklarla, gıda kolileriyle, kıyafetlerle destek olduğu Minik Kalpler Balat, yolunuzun üstü olursa bir selam verin bu güzel insanlara. Belki instagram sayfanızda paylaşmak bile onların desteklenmesine yardımcı olabilecek.
5. Tarihi Taş Fırın
Balat, İstanbul’un en eski semtlerinden biri. Hâl böyle olunca da içinde tarihi bir çok dükkan var. Bu dükkanlardan biri de meşhur Tarihi Taş Fırın. Cumhuriyet kadar eski binası. 1923 yılında inşa edilmiş. Eskiden bir Rum semti olduğu için üzerinde hem rumca hem de osmanlıca inşaa tarihi yazan binanın zemin katında Tarihi Taş Fırın.
Burayı özel kılan şeyler arasında, fırının yıllardır aynı usülle birbirinden güzel hamur işleri üretmesi ve her ne kadar bir mahalle fırını olsa da, sadece Balat’ta değil İstanbul’un bir çok yerinde fırının çok meşhur olması geliyor. Bunun sebebi de, fırını kuran Rum Usta Vasili Bey’den kaynaklanıyor. Yoğun olarak adalar bölgesinde yaşayan Rum halkı zaman zaman uğruyor Tarihi Taş Fırın’a, Balat yolculuklarında.
Tarih kokan bu fırına gelirseniz galetalarının tadına bakmadan dönmeyin deriz.
6. Fener Köftecisi
İsmine aldanmayın. Burası sadece bir köfteci değil, aynı zamanda bir Balat Kahvaltı Mekanı. Burayı köfteleriyle meşhur edense özel sosları.
Fener Köftecisi Balat’ın sokakları arasında şirin bir yer. Tarzı ve ruhu olan bir mekan. Çoğu köfteci de karşılaşamayacağınız bir atmosfer burada. Balat’ın diğer mekanları gibi Fener Köftecisi de kendini ortama uydurmuş durumda. Köftesi, sucuk ekmeği lezzetli. Balat’ı gezerken acıkınca uğranabilecek güzel bir mekan.
7. Reverence Balat
Balat Mekanları arasında, hem kafe hem de restoran olarak hizmet veren bir çok yer var. Reverence Balat’ta onlardan biri işte. Buranın ilgimizi çekmesinin en büyük sebebi Balat’ın cıvıltılı tarzına istinaden daha ağır ama bir o kadar da şık bir stil benimsemesi.
Reverence Balat zengin bir kahvaltı menüsüne sahip. Reçellerle bezeli bu bereketli menü kahvaltı severler için göz doldurucu. Öğrenciliğinin ileri evresinde (master) olan bizler için fiyatlar biraz tuzlu olsa da doyurucu bir seçenek olarak düşünülebilir.
8. Efsane Balat Mekanları
Balat’ı gezenler ya da biraz bilenler, yazıyı okudukça şöyle bir soruya cevap aramaya başladılar belki de: “Tamam abi, liste güzel de, şu ünlü Balat Cafeleri nerede? Hani Naftalin, nerede Coffee and Guide, göremedik Deliler Kahvesi’ni?”
Biz bu yazıda Balat Kafelerinden ziyade Balat Meyhaneleri, Balat Restoranları ve Balat Kahvaltı Mekanlarına odaklandık. Balat Cafeleri o kadar şık, o kadar güzel ve o kadar çok ki onun için ayrıca harika bir liste hazırladık. Hatta utanarak söylüyoruz Balat Cafeleri Rehberimiz bu Balat Mekanları listemizden daha güzel, daha efsane.
O zaman buyrun Balat Cafeler Rehberi mize tıklayın. Balat’a gidecekseniz listeye muhakkak bakın.
Peki, “biz Balat’ın Renkli Evleri’nin metini çok duyduk, nerede bu Balat Renkli Evleri?” diye sorarsanız da şu sayfamızda misafirimiz olun: Balat Renkli Evler
Bu da yetmez “Balat Antikacıları çok meşhurmuş, Balart diye nefis bir yer varmış, vintage dükkanları neredeymiş, en güzel mezatçılar hangileriymiş?” diyorsanız böyle gelin: Balat Antikacıları ve Balat Esnafı (bu yazı henüz yayınlanmadı, takipte kalın pek yakında).
Son olarak yolunuzun üstü güzelliklere dolsun. Instagram’da her gün geziyor, efsane mekanlar paylaşıyoruz, dilerseniz bir göz atın; @yolumuzunusutu Selamlar 🙂
Balat Mekanları Yazı Etiketleri: